Grad Trogir službeno je potpisao Plastic Smart City Akcijski plan

psc-trogir

Na dvodnevnoj radionici održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Trogira, 28. i 29. lipnja, Grad Trogir  i službeno je prihvatio Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine, koji obuhvaća provedbu mjera i aktivnosti u cilju smanjenja dospijevanja plastičnog otpada u okoliš i onečišćenja mora plastičnim otpadom. Time je, nakon Dubrovnika,  postao drugi grad u Hrvatskoj,  koji je usvojio jedan takav dokument.

Prvog dana radionice, gradonačelnik Ante Bilić potpisao je Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom koji je razvijen kroz suradnju Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF-a, kao dio globalne inicijative Plastic Smart Cities kojoj se Trogir priključio u listopadu 2020. godine.

Gradonačelnik Ante Bilić podsjetio je sve prisutne predstavnike gradskih uprava kakoje grad Trogir već prošle u potpunosti izbacio jednokratnu plastiku iz gradske uprave, sanirao deponij,  otvorio reciklažno dvorište i energetski obnovio javne zgrade te će provedbom projektnih aktivnosti kao što su plastic free događaji doprinijeti smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života i lokalne zajednice kroz upotrebu alternativnih rješenja za otpadnu plastiku i nastaviti u smjeru razvoja održivog turizma i održivog grada.

Direktor Trogir Holdinga Božidar Miše potvrdio je kako će  do kraja 2022. godine  sustav gospodarenja otpadom od vrata do vrata biti implementiran u pilot području gradskog naselja Plano za minimalno 200 kućanstava.

Drugi dan održana je radionica za predstavnike gradske uprave, javnih poduzeća, kulturnih ustanova i ostale dionike Grada Trogira.

Ispred Udruge Sunce, voditelj projekta Marin Spetič predstavio je projekt Plastic Smart Cities kao i For Plastic Free Croatian Islands.

O europskim direktivama i gospodarenju otpadom govorio je Marijan Galović, iz Galović savjetovanja, koji je radio analizu na osnovu koje je izrađen Akcijski plan u suradnji s Udrugom Sunce Split i Gradom Trogirom. Marijan je objasnio sve detalje plana s posebnim osvrtom na implementaciju pilot područja, važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom i na monitoring i sanaciju ilegalnih odlagališta, dok je voditelj projekta Marin Spetič predstavio  nacrt Odluke o ograničavanju korištenja jednokratne plastike u svim javnim tvrtkama i institucijama Grada Trogira te javnim događanjima u gradu.

Tagovi: