ESS volonterka iz Sjeverne Makedonije u Suncu je zavoljela Hajduk i naučila važnost održivog življenja

volonteri-aleksandra-sunce-stand

Piše: Aleksandra Nikoloska, bivša ESS volonterka

“The first days I was afraid, I was petrified, then I met these girls and they stood by my side!”

Ajme meni! Već je prošlo nekoliko mjeseci. Iako sam namjerno, dugo i uspješno ignorirala već započeto pisanje ove priče, stvarnost je pokucala na vrata. Kod kuće sam i vrijeme je da stavim sve dojmove i znanja koje mi je moje ESS volontersko iskustvo donijelo na jedno mjesto.

Iskustvo koje je produbilo strast prema zaštiti okoliša

Volontiranje u sklopu Europskih snaga solidarnosti (ESS) iskustvo je kojim postajete dio zajednice mladih ljudi iz različitih društvenih i kulturnih sredina, u cilju pružanja podrške i stvaranja prilika za aktivno sudjelovanje i suradnju unutar zajednice. Također, ovo razdoblje trenutak je otkrivanja vlastitih talenata i sposobnosti.

Imala sam priliku upoznati zaposlenice Sunca, skupinu mladih i entuzijastičnih žena koje se lavovski bore protiv onečišćenja plastikom, između ostalog. Ova grupa svoje napore posvećuje osvještavanju javnosti o negativnim posljedicama korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda i onečišćenja okoliša. Oduvijek sam strastveno štitila prirodu i bila duboko pogođena kada god bih uočila otpad na ulicama. Međutim, ove sam godine postala itekako svjesna ozbiljnost ovog problema.

Volontiranje – uzajamno korisno iskustvo

Svojim radom na projektima zaštite okoliša, u edukacijama mladih i akcijama čišćenja imala sam priliku prenijeti svoja znanja i vještine, ali i naučiti mnoge nove stvari od zaposlenica. Svaki dan bio je drugačiji, ali i pravi doživljaj suradnje, timskog rada i kreativnog rješavanja problema.

Naučila sam važnost održivog življenja i razloge koji stoje iza toga. Iscrpljivanje prirodnih resursa svjetski je izazov koji može imati negativne posljedice za okoliš, uključujući onečišćenje zraka i vode, gubitak biološke raznolikosti i klimatske promjene. Stoga je važno primjenjivati održive prakse i ići prema odgovornom korištenju i zaštiti prirodnih resursa kako bismo očuvali zdrav okoliš za sadašnje i buduće generacije.

Mojih devet životnih saznanja nakon godine volontiranja

Stvari koje sam naučila, odnosno svojevrsni popis saznanja nakon jedne godine provedene u Suncu i sunčanom Splitu:

  1. Hajduk živi vječno (Torcida) – ovu ljubav možete vidjeti posvuda.
  2. Jugo i bura prvi su trening. Kad je jugo, sjedi doma i psihički se pripremi. Primjećujete li da niste dobro raspoloženi ili imate neobjašnjivu glavobolju? Za to je krivo jugo!
  3. Dalmatinci imaju zanimljiv način života. Samo „pomalo“ ono je što mi je trebalo.
  4. Ako želimo napraviti promjene u našem društvu, treba se prvenstveno fokusirati na obrazovanje najmlađih. Oni su naša budućnost i utjecaj na njihovo obrazovanje najvažnija je strategija za stvaranje bolje i održivije zajednice.
  5. U Dalmaciji uvijek nosite sunčane naočale i kišobran jer nikad se ne zna.
  6. Imala sam zadovoljstvo upoznati neke divne mentorice koje su mi bile velika podrška. Hvala vam na vašem neprocjenjivom vodstvu.
  7. Stekla sam prijatelje i upoznala ljude iz različitih kultura i podrijetla koji su mi pomogli da razumijem različitosti i nadvladam stereotipe. Francuzi su na primjer veliki, zabavni prijatelji i ludi su za politikom, dok nije svaki Nijemac ranoranilac ili da će doći točno na vrijeme.
  8. Brod nije tako strašan. Preživjela sam cijeli dan na brodu, gdje sam imala odličnog kapetana koji je tog dana krenuo s treninzima!
  9. Ako razmišljate o nečemu, onda je savršeno vrijeme za akciju. Kupite avionsku kartu, pošaljite tu poruku, neka život bude neprekidna avantura, ispunjena iznenađenjima, izazovima i pravim trenucima radosti i učenja. Život prolazi dok mi čekamo pravi trenutak, samo učini to!

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2022” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

Tagovi: