Emisija Zeleni telefon na Radio Splitu!

Svjedoci smo kako već desetljećima priroda, okoliš, odgovorno društvo i povezanost ljudi i prirode postaje žarišna tema političkih rasprava, nevladinih organizacija, građana i aktivista diljem svijeta. Zajedničkim snagama uistinu se vide pomaci u zaštiti zdravog okoliša i očuvanja prirode, no istovremeno iskorištavanje prirode u ime razvoja ne jenjava. Ustav Hrvatske garantira pravo na zdrav život u zdravom okolišu, nalaže državi da osigura zdrav okoliš svojim građanima te su svi zakoni koji se tiču okoliša usklađeni s ovom idejom i općenito govoreći poprilično dobri i jasni. No, kada dođe vrijeme da se ta pravila primjene na terenu nerijetko dolazi do problema jer se često iz vida gubi zaštita okoliša kao bit okolišnih postupaka te se prednost daje drugim interesima. Kako bi se ovakvo stanje izbalansiralo građani su bitni akteri zaštite okoliša danas i u budućnosti. Prošlo je vrijeme kad ono što se događa u našoj blizini nije više naša briga, naša 4 zida ipak postoje unutar veće cjeline i svi smo odgovorni za nju. Zajednička akcija vlasti, privatnog i javnog sektora te građana može dovesti do boljeg stanja i njenu vrijednost moramo uvidjeti što prije. Zbog toga je Udruga Sunce prihvatila ulogu centra Zelenog telefona, besplatnog servisa za prijavu okolišnih problema, za Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju prije gotovo cijelo desetljeće.

Udruga Sunce već niz godina odlično surađuje s medijima, među kojima se posebno istakao Radio Split te je od 15. veljače 2016. pokrenuta i informativno-edukativna emisija Zeleni telefon. Emisija Zeleni telefon na Radio Splitu provodi se u sklopu IPA projekta „Partnerstvo za okoliš“, a u eteru će svakog drugog ponedjeljka u 9 i 10 biti Ivana Grubišić, pravnica Udruge Sunce i Pinija Poljaković, voditeljica komunikacija u Udruzi.

Tema iduće emisije, 29. veljače je odvojeno prikupljanje otpada, odnosno aktualna javna rasprava o  Planu gospodarenja otpadom grada Splita.  Ovim putem Vas pozivamo da slušate emisiju, javljate se sa svojim komentarima, pitanjima i prijedlozima te da kao aktivni građanin napravite i korak više – sudjelujete u javnoj raspravi u postupku usvajanja Plana gospodarenja otpadom. Sve mogućnosti Vašeg sudjelovanja opisane su u nastavku teksta.

SUDJELOVANJE JAVNOSTI U POSTUPKU USVAJANJA PLANA GOSPODARENJA OTPADOM GRADA SPLITA:

1) U tijeku je javna rasprava o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom grada Splita što označava period u kojem nadležno tijelo stavlja konačan prijedlog teksta Plana na uvid svima zainteresiranima te pruža mogućnost podnošenja prijava, prijedloga i mišljenja o tekstu plana. Javna rasprava je period od minimalno 30 dana u kojem se osigurava sljedeće: javni uvid u tekst prijedloga u određenom vremenu, minimalno jedno javno izlaganje prijedloga te zaprimanje prijedloga (mišljenja, primjedbi) pisanim putem za cijelo vrijeme trajanja javne rasprave.

2) Javni uvid u nacrt Plana gospodarenja otpadom Grada Splita za razdoblje od 2016. do 2022. traje od 12. veljače 2016. do 14. ožujka 2016. svakim radnim danom od 9- 15 sati, u prizemlju zgrade Gradske uprave, Obala kneza Branimira 17, Split. Dakle, svaki zainteresirani građanin može u navedeno vrijeme u zgradu Banovine doći i čitati tekst nacrta Plana.

3) Javno izlaganje održava se u petak, 26. veljače 2016. u 16:00 sati u prostorijama Gradske uprave u Splitu. Javno izlaganje znači raspravljanje o tekstu nacrta koji izrađivači i donositelj plana – Grad Split predstavljaju svim građanima koji žele čuti iz prve ruke o pitanjima u izradi plana. Građani mogu postavljati pitanja na koja moraju dobiti odgvor na samom predstavljanju ili kasnije pisanim putem. Također građani mogu izjaviti primjedbe, mišljenja ili prijedloge o tekstu nacrta Plana direktno na zapisnik za vrijeme trajanja javnog uvida.

4) Pisana mišljenja, prijedloga i primjedbe zainteresirane javnosti mogu se uputiti zaključno s datumom 14. ožujka 2016. na adresu:

Grad Split

Upravni odjel za komunalno redarstvo i gospodarstvo

Obala kneza branimira 17

ili putem e-maila