Edukativna predavanja Sunca i monitoring otpada iz mora u Omišu

BeMed-mikroincijativa-Omis-Calypso

Sunce se u lipnju 2023. godine kao partner priključilo Sub-merus inicijativi From river to the sea – let’s be plastic free kojeg financira Beyond Plastic Med (BeMed) mikroinicijativa.

beyond-plastic-med-sunce

Ovim putem želimo podijeliti rezultate naše suradnje s Calypso Diving Centrom iz Omiša. Sunce je tijekom ljeta provelo šest edukativnih predavanja o štetnosti plastike, njenom pravilnom zbrinjavanju te važnosti odvajanja otpada za polaznike ronilačkog centra.

Calypso Diving Center u Omišu nije običan ronilački centar

Za vrijeme trajanja projekta Calypso je ugostio stotinjak mladih iz cijeloga svijeta. Škola ronjenja Calypso ne pruža samo tečaj ronjenja, već i priliku za volontiranje i doprinos u čišćenju mora.  Mladi iz zemalja poput Španjolske, Velike Britanije, Australije i drugih boravili su u kampu u prosjeku 10 dana, a imali su priliku učiti, roniti, družiti se i volontirati.

Sunce je osmislilo edukacijski program za volontere koji dolaze u Calypso, a koji se sastoji od predavanja, aktivnog uključivanja putem igrama i monitoringa morskog otpada koji su prikupili tijekom ronjenja. Svaka dva tjedna održavali smo predavanja o onečišćenju mora i educirali volontere u provođenju monitoringa prikupljenog otpada. Sveukupno smo od kolovoza do rujna proveli šest takvih susreta.

Prezentacija Sunca o otpadu i učincima onečišćenja

S mladima iz cijelog svijeta razgovarali smo o tome koliko otpada već ima u oceanu, koliko on negativno utječe na morske životinje te kakva je trenutna situacija u Jadranu. Prezentirali smo neke (ne)zanimljive činjenice o zagađenju, na primjer:

  • Do 2050. godine u oceanu će biti više plastike nego riba, s obzirom na trenutni tempo onečišćenja.
  • 90 % morskih ptica jede plastiku.
  • Mikroplastika je pronađena u svakom kutku svijeta, čak i onom najudaljenijem i nenaseljenom: na vrhu Mount Everesta, u Marijanskoj brazdi pa čak i na Antarktiku.

Sudionici su igrali igru “Koliko vremena treba da nestane” u kojoj su spajali slike svakodnevnih jednokratnih predmeta i vrijeme njihova raspadanja u moru.

Neke od stvari koje su naučili su:

  • Potrebno je 20 godina da se razgradi plastična vrećica koju većina nas svakodnevno koristi u supermarketu kada kupuje voće ili povrće.
  • Potrebno je 50 godina da se razgradi šalica od stiropora koju koristimo samo 15 minuta kada pijemo kavu za van.
  • Za razgradnju staklene boce potrebno je otprilike 1000 godina.
calypso-sunce-be-med

Monitoring otpada iz mora

Cilj je monitoringa prikupiti podatke o vrstama i količinama otpada u pojedinim morskim regijama.

Sav prikupljeni otpad iz mora ronioci stavljaju u mrežaste vreće koje mogu koristiti pod morem. Prvi je korak u procesu monitoringa podijeliti ga u kategorije: plastika, metal, staklo, guma i tekstil. Za svaku kategoriju potrebno je izbrojiti sve predmete i to po detaljnijim kategorijama (npr. za plastiku odvojeno brojimo boce, čepove, štapiće od lizalice, kese, rukavice, maske…). Nakon što se sav otpad razvrsta i prebroji, važemo ga pa odnosimo na reciklažno dvorište.

Unutar šest provedenih monitoringa svaki put smo pronašli neke nove iznenađujuće komade smeća. Našlo se tu puno izgubljenih ribolovnih alata, poput strune za pecanje, udica i mamaca. U jednom navratu smo otpetljavali 10 kg ribarskih konopa u kojima su se skrivale udice, a koje su mogle biti pogubne za morske životinje. Iz područja blizu obale često su se vadili predmeti za odmor i opuštanje, poput koluta na napuhavanje, peraja i dijelova obuće. Jednom smo pronašli golemi metalni komad za koji se potom pokazalo da je dio automobila.

Ukupno smo prikupili podatke o preko 300 kg otpada iz mora koje su volonteri Ronilačkog centra donijeli s morskog dna. Svaki put smo pronašli različite stvari; međutim, jedno je ostalo isto – uvijek se najveći dio odnosio na plastiku i staklo.

Drago nam je što smo se pridružili ovoj inicijativi i što dijelimo svoje znanje o zaštiti okoliša i očuvanju Jadranskog mora s mladima. Čekamo nastavak našeg partnerstva sa školom ronjenja Calypso sljedeće sezone.

Be_Med-mikroinicijativa

Tagovi: