Dan planeta Zemlje na splitskoj Rivi – 30. travnja u 17.30 sati

U utorak, 30. travnja s početkom u 17.30 sati na splitskoj Rivi bit će upriličeno obilježavanje Dana planeta Zemlje u organizaciji Grada Splita i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.
Događaj se realizira kao dio aktivnosti EU projekta „Otpad nije smeće“ koji provodi Grad Split. Cilj obilježavanja Dana planeta Zemlje je promoviranje održivog gospodarenja otpadom, odnosno promoviranje principa „smanji, ponovno koristi i recikliraj“. U skladu s tim, Grad Split skupa s Udrugom Sunce Split – koja ima dugogodišnje iskustvo obilježavanja Dana planeta Zemlje – priprema niz aktivnosti za građane.
U prigodnom programu na Rivi bit će predstavljeni radovi učenika koji su sudjelovali u nagradnom natjecanju u izradi kreativnih radova od prikupljenog otpada, pod nazivom „Prije i poslije – učenici za Dan planeta Zemlje 2019.“. Natjecanje je također organizirano u sklopu projekta „Otpad nije smeće“ u razdoblju od 18. ožujka 2019. do 30. travnja 2019., a poziv za sudjelovanje upućen je svim školama u gradu Splitu. Kao dio programa na Rivi bit će proglašeni pobjednici u tri kategorije – učenici nižih i viših razreda osnovnih škola s područja grada Splita te srednjoškolci.
Kako bismo osvijestili javnost o velikoj količini otpada koji nastaje nepromišljenim korištenjem predmeta za jednokratnu ili kratkotrajnu upotrebu, na postavljenim štandovima uz radove učenika, posjetiteljima će biti prezentirana izrada stvari od dotrajalih materijala te će svi zainteresirani moći sudjelovati u oslikavanju platnenih vrećica.
U cilju osvještavanja javnosti o potrošačkom načinu života kao jednom od ključnih uzroka gomilanja otpada, lošeg stanja u okolišu i iscrpljenih prirodnih resursa, bit će organizirana već tradicionalna rasprodaja rabljene dječje opreme i igračaka te odjeće za odrasle. Zaposlenici i članovi Udruge Sunce Split demonstrirat će odvojeno prikupljanje otpada i kompostiranje te će biti promovirani i prigodni informativni materijali za građane i igre za najmlađe.
Cilj samog projekta „Otpad nije smeće“ je educirati građanke i građane o održivom gospodarenju otpadom. Projektom će se osigurati izrada informativno-edukativnih letaka i brošura za građane, igrokazi za djecu, edukacije, radionice, televizijske i radijske emisije te radio spotovi, izrada aplikacije, mrežne stranice te oglašavanje putem banera na internetskim portalima, kao i izrada animiranog filma te videa.
Dio projekta su i javne tribine za građane o održivom gospodarenju otpadom koje će se održavati u gradskim kotarevima i mjesnim odborima. Prva javna tribina bit će održana 23. travnja u Gradskom kotaru Lokve s početkom u 18.00 sati te vas ovim putem pozivamo da se odazovete u što većem broju. Za točne datume održavanja tribina u gradskim kotarevima ne zaboravite pogledati Facebook stranicu Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2.861.524,75 kuna, a iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava Gradu Splitu iznosi 2.325.521,78 kuna.

Logo

Tagovi: