Čestitke Sveučilištu u Splitu na projektu izgradnje Europskog sveučilišta mora (SEA-EU)

Pod vodstvom rektora splitskog sveučilišta prof.dr.sc. Dragana Ljutića, u pratnji svih prorektora te voditeljice projekta, prorektorice prof.dr.sc. Đurđice Miletić u listopadu prošle godine potpisana je zajednička deklaracija o osnivanju Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), zajedno s još pet rektora i voditelja projekata s drugih partnerskih sveučilišta u Brusslesu, pred ministrima obrazovanja i drugim visokim obrazovnim dužnosnicima. Ovim projektom, splitsko sveučilište se svrstalo među visoko-obrazovnu elitu koja kroji budućnost cjelokupnog visokog obrazovanja. Naime, riječ je o samo 17 alijansi koje su nositelji ovih promjena, a među jednom, kao pionirima ovih važnih promjena, nalazi se i splitsko sveučilište.

Radi se o projektu izgradnje Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), zajedno s još pet drugih sveučilišta (Sveučilište u Cadizu-Španjolska, Sveučilište u Kielu-Njemačka, Sveučilište u Brestu-Francuska, Sveučilište u Gdansku-Poljska i Sveučilište u Malti-Malta), na kojem je Udruga Sunce Split jedan od suradnika.

Budući da je projekt inicijalno baziran na more te se naslanja na principe održivosti, a Udruga Sunce Split djeluje u području zaštite prirode, posebno mora, ovaj projekt ocijenili smo izuzetno značajnim te pružamo podršku splitskom Sveučilištu u njegovoj provedbi. Između ostalog, izvršna direktorica Udruge Sunce Gabrijela Medunić-Orlić, imenovana je u Odbor dionika projekta.

Najviše nas veseli nastavak kvalitetne suradnje na aktivnostima vezanim za napredak i daljnji razvoj društveno-korisnog učenja.

Više informacija o projektu:

Vizija Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), sastavljenog od šest europskih sveučilišta je uspostaviti izrazito međunarodno, višeetničko, višejezično i interdisciplinarno Europsko sveučilište. SEA-EU ima za cilj jačanje programa poveznice između nastave, istraživanja, inovacija i prijenosa znanja. Iako je naglasak na moru, ovo europsko sveučilište se umrežava na svim razinama te povezuje unutar sebe sve istraživače, studente i nastavnike.

Kao ciljevi ovog projekta se navode: maksimalna internacionalizacija sveučilišta, stvaranje novih, zajedničkih studijskih programa, stvaranje programa u kojima studenti studiraju na različitim sveučilištima i stječu jednu diplomu, stvaranje podloge za automatsko priznavanje kvalifikacija, stvaranje europskog sveučilišta koje koristi sve moderne digitalne alate za nastavu i povezivanje studenata, koje ima zajedničke resurse, baze podataka i čiji su svi dionici maksimalno umreženi, razvijanje virtualne mobilnosti i obiteljske mobilnosti itd. Kroz Europsko sveučilište mora (SEA-EU) se studentima pruža jedinstvena prilika da sami dizajniraju kurikulume, nadilazeći granice kultura i jezika, da se grade specifična znanja I vještine koje će biti zastupljene u budućnosti te da studenti, međusobno povezani kroz brojne aktivnosti uz pomoć združenih nastavnika, istraživača, tvrtki iz okruženja zajednički traže rješenja budućnosti.

Europsko sveučilište čini:

  • preko 120 000 studenata
  • 909 nastavnika i istraživača
  • 4117 istraživačkih grupa
  • 68 fakulteta
  • 32 pridružena partnera

Više informacija o SEA-EU možete pročitati u privitku ili pogledati na poveznici: https://youtu.be/wCS5udXROYs .

Tagovi: