À la Pašticada: Dođite po vegansku pašticadu splitskih učenika na Dan grada Splita

dku-a-la-pašticada-kiosk

Pašticada, ali bez mesa? Da i to je moguće i jako je ukusno!

Želite li je osigurati svoj primjerak ovog inovativnog umaka koji su osmislili i napravili srednjoškolci, dođite na Prvu vidilicu 7. svibnja. (Dan sv. Duje) u 11 sati. Veganska pašticada, službenog naziva À la Pašticada bit će izložena i prodavat će se po promotivnim cijenama na kiosku Društva Marjan kojeg su nakon 50 godina volonterski obnovili upravo splitski učenici.

Vegansku pašticadu možete kupiti u samostalnoj teglici ili u sklopu poklon-paketa koji se sastoji od drvene kutije s dvije teglice pašticade, kuhinjskom krpom s logom proizvoda i knjižicom s receptima.

Ova posebna pašticada nastala je u okviru projekta kojeg Udruga Sunce provodi za jačanje poduzetničkih vještina kod mladih Zelena učenička poduzeća – održivo razmišljanje i djelovanje. Naša ideja je na početku bila da partnerske škole naprave svaka po jedan proizvod, ali su se učenici tako dobro povezali da su odlučili napraviti jedan zajednički proizvod. – objasnila je Margita Radman voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Udruge Sunce.

Ujedinivši snage svaka škola od triju koje su sudjelovale u projektu, pridonijela je konačnom izgledu proizvoda. Tako su učenici Srednje škole Braće Radić, Kaštel Štafilić, napravili veganski umak, Obrtna tehnička škola Split izradila je drvenu kutiju za poklon-paket, a Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju većinski vizualni dio, od loga i kuhinjske krpe i kuharice do fotografija proizvoda i dizajna.

Kroz cijeli postupak, od razvijanja poduzetničke ideje do realizacije, učenike je vodio tim iskusnih ljudi od zaposlenica Udruge Sunce do predstavnika Cidrani tima, Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva te ImpactHuba.

–  Posebno mi je drago to što smo, ne samo osmislili vlastiti proizvod, nego i kad smo naišli na izazove pri samoj proizvodnji, suočili se s njima. To nas je uvelo u svijet odraslih i naučilo kako se odnositi prema izazovima koji nas čekaju dalje u životu te kako se nositi s brigama i odgovornošću – rekla je učenica Paula Jajac, učenica Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Processed with VSCO with preset

– Treba ih dodatno pohvaliti jer su zapravo kameni kiosk Društva Marjan sami obnovili. Uz nas i volontere, zaposlili su svoje vrijedne ruke i primili se brušenja, bojanja i lakiranja kako bi ovaj prostor na najljepšoj lokaciji u Splitu pripremili za rad – ističe Miranda Šimac, voditeljica projekata u Udruzi Sunce i suradnica na projektu Održiva učenička poduzeća u srednjim školama.

Ovim putem pozivamo sve građane da na Dan sv. Duje posjete kiosk Društva Marjan na Prvoj vidilici u 11 sati i  nabavom svog primjerka veganske pašticade A’ La Pašticada podrže vrijedan rad učenika!

Tagovi: