1000 Pepeljuga na Prokurativama u Splitu

U subotu, 1. kolovoza 2020., u suradnji s nizozemsko-hvarskim umjetnikom Markom Boellaardom, Udruga Sunce Split organizirala je postavljanje impresivne umjetničke instalacije naziva 1000 PEPELJUGA na splitskim Prokurativama. Instalacija je ostavila veliki vizualni i emocionalni utisak na sve posjetitelje te potaknula nužna promišljanja o načinu na koji naši postupci utječu na naš okoliš. Kako bi ova poruka došla do što većeg broja ljudi, instalacija je zamišljena kao putujuća te 22. kolovoza gostuje u Šibeniku u suradnji s klubom Azimut, a nadamo se da će i drugi gradovi i mjesta na obali ugostiti ovu zanimljivu kolekciju.

Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju more izbacuje na plaže otoka Hvara, Mark je posljednje dvije godine u zimskim mjesecima vrijedno sakupljao i prikupio 1000 odbačenih cipela: od jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča do vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su Sredozemljem i završile na Hvaru. Tisuću cipela, tisuću nepoznatih priča, zajedno upozoravaju na naš trenutni odnos s otpadom i služe kao upozorenje o ogromnim ekološkim posljedicama neodgovornog postupanja s otpadom. Ako se u tako kratkom razdoblju na nekoliko hvarskih plaža može prikupiti tisuću cipela, koliko cipela pluta po Jadranu? Što ovo govori o ukupnoj količini smeća u Jadranskom moru?

Ova instalacija stvorena je s ciljem podizanja svijest o problemu otpada u moru i poticanja ljudi na smanjenje količine smeća koju proizvode svaki dan. Čak se i najmanji doprinos na osobnoj razini računa. Naša je odgovornost očuvati okoliš za buduće generacije!

Mark Boellaard nizozemski je umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu. Ova se ideja proteže u njegovim radovima u kolažu pa tako i u seriji „Assemplage“ koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

 

Tagovi: