Poziv na okrugli stol „Očuvanje morskog okoliša i obalnog prostora“

Zeleni-telefon-morski-okoliš

Pozivamo Vas da sudjelujete na okruglom stolu naziva
Očuvanje morskog okoliša i obalnog prostora u Hrvatskoj“.

Splitsko-dalmatinska županija i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u okviru projekta „Zeleni telefon – Posudi svoj glas okolišu“ organiziraju okrugli stol na temu zaštite morskog okoliša i obalnog prostora. Prijave građana na Zelenom telefonu ukazuju kako je riječ o tematici koja zahtijeva veću pozornost i konstruktivnu raspravu.

Okrugli stol održat će se 16. listopada 2023. u 11 h u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore na 1. katu, Obala Ante Trumbića 4, Split.

Zanima vas koje prepreke još trebamo svladati kako bismo osigurali budućnost naše obale? Hoće li novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama spriječiti problematične intervencije na plažama? Kako ublažiti utjecaj turizma na okoliš? Naši panelisti, predstavnici različitih sektora, zajedno će s vama razmijeniti ideje i strategije za očuvanje mora.

Zeleni-telefon-slagalica

Na događanju će biti predstavljen projekt Zeleni telefon. Svrha rada Zelenog telefona poticanje je građana na aktivno sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovito rješavanje problema u okolišu.

Izlaganja će održati:

  • izv. prof. dr. sc. Kristina Pikelj: „Primjeri erozije obale i s njom asocirani problemi u Splitsko-dalmatinskoj županiji“
  • izv. prof. dr. sc. Dalibor Carević: „Gradnja na pomorskom dobru“
  • Hajdi Biuk, pravnica u Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce: “Prijave građana na Zelenom telefonu i aktualni izazovi zaštite mora i obalnog područja”.

Na raspravi će sudjelovati više predstavnika različitih sektora:

  • Marija Vuković, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ)
  • Matea Dorčić pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-a
  • Petar Matković, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje SDŽ-a
  • Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Grada Splita
  • Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove “More i Krš”
  • Joze Tomaš, predsjednik HGK, Županijske komore Split.

Ne propustite ovu priliku kako biste saznali više o aktualnim izazovima zaštite mora i obale te potencijalnim rješenjima za postizanje održivog i integralnog upravljanja na obalnom području.

Okrugli stol pružit će priliku za raspravu i pitanja, stoga pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje putem obrasca dostupnog na sljedećoj poveznici – LINK.
Ljubazno molimo za povratnu informaciju o sudjelovanju najkasnije do 9. listopada 2023. kako bismo pravovremeno poslali poziv s agendom.

Nadamo se da ćemo potaknuti zaštitu našeg najvrjednijeg resursa – morskog okoliša i obalnog
prostora!