Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona

Dragi naši čitatelji,

prošla je još jedna polovica godine u kojoj smo vrijedno radili na vašim prijavama upućenim putem našeg servisa Zeleni telefon. Da podsjetimo – Zeleni telefon besplatni je alat koji građanima pruža informacije i savjete te pomaže u rješavanju okolišnih problema u njihovim lokalnim sredinama.

I ove je godine zvonio mnogo puta, a u tome nije bio spriječen događajima, kao ni mjerama vezanim za pandemiju COVID-19. U prvoj polovici godine zaprimljene su 143 prijave, od čega je ih je riješeno 59, a na ostalima se nastavlja raditi i u drugoj polovici godine. S obzirom na pandemiju, za veliki broj prijava nismo dobili povratnu informaciju na vrijeme i/ili izlazak na teren nadležnih osoba sukladno prijavi i saniranje zatečenog stanja nije bilo pravovremeno.

Većina prijava odnosila se na nepropisno odložen otpad, što predstavlja problem koji se može riješiti povećanim nadzorom od strane nadležnih tijela i većom dostupnošću informacija o načinima odlaganja, kao i lokacijama samih spremnika za odlaganje.

Premda u prvom tromjesečju dominiraju problemi s otpadom, dolaskom toplijih dana velik broj prijava, sada već standardno, odnosi se na nasipavanje obale. Na taj problem ukazali smo objavom članka o nasipavanju na web stranicama Udruge (https://sunce-st.org/devastacija-obale-u-sjeni-korona-krize/) te slanjem priopćenja medijima, posebice s obzirom na korona krizu koja nas je zatekla u 2020. i koja je nažalost, pojedincima osigurala zaštitu od izloženosti javnosti te pogodan teren za manjkavo uređenje plaža i neadekvatnu dohranu ovog vrijednog resursa.

Više od 70% prijava odnosi se na područja izvan Splita, što ukazuje na sve veću proširenost Zelenog telefona u dvije primorske županije koje pokriva Udruga Sunce – Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku. Pravni tim Udruge ne zapostavlja ni jednu prijavu koju zaprimi, a predano se nastavljaju rješavati i slučajevi iz 2019. te 2018. godine.

Zeleni telefon nastavlja sa svojim radom i u mjesecima koji dolaze te će naši čitatelji biti obaviješteni o cjelokupnim rezultatima 2020. godine početkom sljedeće godine, koja će nadamo se biti još uspješnija i bolja.

Možemo i moramo čišće, zelenije i ljepše!

Puno vas pozdravlja,

Pravni tim Sunce

Rad Zelenog telefona Udruge Sunce Split financira se iz vlastitih sredstava, proračuna Splitsko-dalmatinske županije i fondacije C&A.

Tagovi: