Brdo odložene zemlje i kamenja na Stinicama – ne radi se o otpadu

Na servis Zeleni telefon u svibnju 2021. godine zaprimili smo poziv zabrinutih građana zbog ogromnog odlagališta građevnog otpada u predjelu Stinice u Splitu.

Prijavu smo odmah proslijedili nadležnim tijelima, no osim što se hrpa iz dana u dan povećava dok kamioni bezbrižno izbacuju tone građevnog otpada na lokaciju, drugih promjena nismo zamijetili.

Što se događa na Stinicama i zašto nadležna tijela ne reagiraju?

Foto: Veljko Martinović za Dalmatinski Portal

Šest mjeseci je trajalo prebacivanje loptice između Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Splita i Državnog inspektorata da bi u prosincu 2021. predmet po utvrđenju počinitelja zaključno bio dostavljen na postupanje komunalnom redarstvu. Komunalno redarstvo nakon toga nas obavještava kako se ipak naposljetku ne radi o građevnom otpadu, nego o „nasipanju zemlje i kamenja“. Napominjemo da nam pri tom nije dostavljena dozvola kojom se iskopima ili građevnom otpadu ukida status otpada i određuje način i lokacija ponovne uporabe ili oporabe.

Naprotiv, izgleda da Grad Split ne vidi problematičnost u nasipavanju čitavog brda kamenjem i građevnim otpadom usred Splita.

Nama preostaje da sami istražujemo i molimo za informacije te vjerojatno još jednom zavrtimo novi krug između komunalnog redarstva i Državnog inspektorata kako bi odgonetnuli i riješili ovaj slučaj.

Pretjerujemo li kad kažemo da se radi odlagalištu otpada ili je ipak riječ o tzv. legitimnom „nasipanju zemlje i kamenja“ na novo brdo na Stinicama u Splitu možete zaključiti i sami?

Foto: Veljko Martinović za Dalmatinski Portal

Fotografije preuzete s Dalmatinskog Portala.

Tagovi: