Počeo projekt Plastic Smart Cities Croatia za smanjenje plastičnog otpada u moru

Udruga Sunce Split u suradnji s WWF Mediterranean započela je s provođenjem projekta Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru.

Projekt će trajati iduće dvije godine, a u njemu će kao partner sudjelovati i jedna općina ili grad na moru, koji će provedbom projektnih aktivnosti doprinijeti smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života i lokalne zajednice te potaknuti upotrebu alternativnih rješenja za otpadnu plastiku. Projektom će se također nastojati podignuti svijest građana i gostiju o problematici plastičnog otpada.

Sredozemno more jedno je od najzagađenijih svjetskih mora, a polovica tih enormnih količina otpada dolazi s kopna. S 400 kilo-tona otpada koje godišnje proizvodi, Hrvatska je na trećem mjestu u regiji, stoga je vrlo važno poduzeti hitne mjere te osvijestiti građane, ali i brojne posjetitelje o potrebi žurnog djelovanja, odnosno smanjenja upotrebe jednokratne plastike. Naime, kao jedan od ključnih aktera identificiran je upravo turizam, pa je dio kampanje osvještavanja u sklopu projekta „Plastic Smart Cities“ usmjeren na strane i domaće turiste.

Nakon detaljne analize, Udruga Sunce Split će provesti postupak odabira grada ili općine koja će kao partner sudjelovati u projektu, slijedi niz aktivnosti – od istraživanja, informiranja i izrade planova, radionica preko javnih događanja i tribina.

Početak projekta: 1. siječnja 2020.

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Tagovi: