Novi proizvod na hrvatskom tržištu izabran za pobjednika natječaja Plastic Smart Gadget

Na natječaj za odabir najboljeg idejnog rješenja za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za grad Dubrovnik pristigle  su ukupno 3 prijave. Natječaj je bio otvoren od 1. do 30. lipnja 2021. godine. Ideja  je bila izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te  poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“. Također, predmet je trebao sadržavati element inovativnosti, kao i zadovoljiti niz drugih kriterija. Više informacija o samome Natječaju dostupno je ovdje.

Peteročlano Povjerenstvo sastavljeno od dvoje predstavnika Udruge Sunce Split, dvije predstavnice Grada Dubrovnika i jednog vanjskog suradnika izabralo je proizvod hrvatske firme HORTIRIVIERA  d.o.o. pero® zero refill starter set „Slobodo“ koji se sastoji od 100% prirodnog vodotopivog praškastog refill gela za pranje ruku, kose i tijela s autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom, koji se može puniti.

Refill set nazvan je Slobodo, a dolazit će pakiran u recikliranoj kartonskoj ambalaži s prepoznatljivim logotipima Grada i projekta Plastic Smart Cities. Kroz vanjsku ambalažu protezat će se motivi lokalnog bilja zaslužnog za autentičan mirisni potpis Dubrovnika koji je zastupljen u konačnom proizvodu – kombinacija ružinih latica i eteričnih ulja lovora, gorke naranče, limuna, čempresa s ekološkom jadranskom morskom soli. Sam naziv seta “Slobodo” aludira na prepoznatljiv slogan Grada “Libertas” i stihove Gundulićeve Ode slobodi. Motiv se preslikava na osnovnu svrhu i funkciju idejnog rješenja – oslobađanje od plastike, od mentaliteta masovne potrošnje i jednostavnog odbacivanja stvari. Setom “Slobodo” naglašava se veza Dubrovnika i slobode u smislu Plastic Smart grada, koji kreće u oslobođenje od plastike.

Proizvod se koristi na način da se u bocu ulije do 470 ml mlake vode iz slavine te potom  doda refill prašak, bocu se zatvori sa priloženim dozatorom i lagano promućka kako bi se aktivirali biljni sastojci. Proizvod je odmah spreman za uporabu, a kroz 10 minuta se u potpunosti homogenizira u gelastu teksturu za pranje ruku, tijela i kose. Proizvod je u potpunosti prirodan, izrađen od ekološki certificiranih sastojaka, jednostavne formulacije iz koje je su isključeni svi nepotrebni sastojci, SLS, konzervansi, parabeni, silikoni, sulfati, alkoholi, umjetni mirisi, boje. Sadrži blend eteričnih ulja autentičan za Dubrovnik, pa pruža jedinstven doživljaj prilikom uporabe. Smućka se u manje od jedne minute, koristi se za pranje ruku, tijela i kose, stoga obuhvaća funkcionalnu uporabljivost i jednostavnost primjene.

Kako prijavitelji navode, industrija osobne higijene jedan je od najvećih proizvođača i zagađivača okoliša jednokratnom plastičnom ambalažom. Procjene su da se na godišnjoj razini proizvede gotovo 120 milijardi tona jednokratnih plastičnih spremnika za gelove za tuširanje, sapune, šampone, deterdžente. Voda  čini gotovo 70% takvih proizvoda te je upravo voda zaslužna za voluminoznost tih proizvoda i nužnost plastičnih spremnika. Cilj je omogućiti dostupnost zero-waste opcije, kroz eko vodotopive doze (koncentrate) i bocu za višekratnu uporabu. Oduzimanjem vode, u proizvodu se zadržavaju  samo nužne aktivne prirodne sastojci koji u doticaju s običnom pitkom vodom iz slavine postaju gel za tuširanje, šampon za kosu, sapun za pranje ruku. Proizvod kojem je oduzeta voda lagan je za transport i u potpunosti eliminira upotrebu jednokratne ambalaže, uključujući i plastične boce, pa se time za više od 85% smanjuje emisija CO2. Takvi proizvodi sadrže 99,2 % manje plastike u odnosu na konvencionalne proizvode, a smanjuju plastični otpad u svakodnevnom životu i kućanskom otpadu stanovnika grada Dubrovnika za 25%. Pero® zero refill značajno doprinosi smanjenju jednokratne plastike u okolišu, a prenosi i snažnu autentičnu doživljajnu komponentu – aromatični gel za pranje ruku i tijela nosit će specijalno kreirani autohtoni biljni mirisni blend Dubrovnika koristeći ulja i sirovine lokalnih proizvođača. Vodotopiva praškasta doza pakirana je u trenutno najnapredniji reciklirajući monomaterijal izrađen od polietilena, koji za razliku od “papirnatih” ambalaža ima samo jedan sloj istovjetnog materijala, pa je pogodan za direktnu reciklažu (što je težnja svih reciklažnih materijala). Zbog nužnih barijernih osobina koje trebaju štititi fizikalno-kemijska svojstva prirodnih sirovina i hlapljivost eteričnih ulja u prašku, monomaterijal je najbolji izbor. Dodatno, dugoročna, za višekratnu uporabu namijenjena boca izrađena je od stakla. Staklo je 100% reciklirajući materijal, koji se beskonačno puta može reciklirati i prerađivati, a da ne gubi na kvaliteti.

Cilj projekta, koji se provodi u suradnji  Udruge Sunce Split, Grada Dubrovnika i WWF Mediterranean Marine inicijative je borba protiv onečišćenja okoliša plastikom i smanjenje korištenja jednokratne plastike u gradu Dubrovniku, odnosno sprječavanje dotoka plastike u prirodu do 2030. godine i smanjenje količine plastike u odloženom komunalnom otpadu za 55% na razini grada do 2025. godine.

Tagovi: