U Salima predstavljen Akcijski plan projekta For Plastic-Free Croatian Islands

bemed-sali-for-plastic-free-croatian-island

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Općina Sali na Dugom otoku, u suradnji s Beyond Med Association, 20. i 21. rujna održali su dvodnevnu radionicu na Dugom otoku u sklopu zajedničkog projekta projekta For Plastic-Free Croatian Islands.

Na radionici održanoj u prostorijama Općine Sali sudjelovali su predstavnici Općine, javnih poduzeća i trgovačkih društava. Voditeljica projekta Tea Kuzmičić Rosandić predstavila je projekt, a zatim, s vanjskim suradnikom na projektu Marijanom Galovićem, i Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom za razdoblje 2021.- 2026.

Drugi dan radionice stručna suradnica Sunca Blanka Rakuljić predstavila je Odluku o smanjenju korištenja jednokratne plastike za Općinu Sali te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Općine.

Zajedno smo se složili oko detalja i provedbe Akcijskog plana kao i Odluke, a načelnik Zoran Morović vidi Akcijski plan i Odluku kao nastavak svih dosadašnjih napora koje je Općina Sali uložila u nastojanju smanjenja količine otpada i zaštite okoliša. Akcijski plan i Odluka dat će se na usvajanje na općinskom vijeću koje je planirano sljedeći tjedan.

Na radionici su sudjelovali djelatnici Općine Sali, Javne ustanove Park prirode Telašćica, Turističke zajednice Općine Sali, Dječjeg vrtića Orkulice, Komunalnog društva Dugi Otok i Zverinac, kao i predstavnici Udruge Sunce Split i Zelene Akcije.

Osim ove radionice, u sklopu projekta organizirat će se manifestacije bez jednokatne plastike, kao i javni forumi sa svim tijelima čija će obaveza biti provođenje Akcijskog plana i Odluke kako bi se na jasan način artikulirale i konkretizirale sve aktivnosti.

Analizu, na osnovu koje je izrađen Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom, i sam Akcijski plan izradio je Marijan Galović iz Galović savjetovanja j.d.o.o. u suradnji s Udrugom Sunce Split i Općinom Sali.

Projekt For Plastic-Free Croatian Islands traje do kraja rujna 2022. godine, a u tom razdoblju predviđene su aktivnosti u cilju povećanja znanja i dostupnosti informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u dvije lokalne otočne zajednice, u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Tagovi: