Organizirano putovanje za sudionike projekta „Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama”

održiva-učenička-poduzeća

Nakon brojnih odgoda uzrokovanih COVID-19 pandemijom, konačno smo organizirali putovanje za sve sudionike projekta „Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama – zelena poduzeća promiču održivo poduzetničko razmišljanje i djelovanje  mladih ljudi u Hrvatskoj“.

U srijedu ujutro 23. lipnja, s učenicima i nastavnicima Srednje škole Braće Radić, Škole za dizajn, grafiku i održivi razvoj te Obrtno-tehničke škole, zaputili smo se prema Habjanovcu, malom selu u kojem je smješteno ekoimanje Zrno. Na imanju su nas srdačno dočekale njegove zaposlenice uz ukusni ručak pripremljen od svježih sastojaka iz njihovih polja i vrtova. Nakon ručka, Ksenija Piršljin povela nas je u obilazak Zrna i približila nam ekološke načine proizvodnje bez pesticida i herbicida, posebice biointezivne, te proces certifikacije i uspostave standarda i povjerenja u ekološkoj proizvodnji. Uvjereni u kvalitetu njihovih proizvoda, dan smo završili večerom u centru Zagreba, točnije u bistrou Zrno, bistrou koji svaki dan dobiva svježe namirnice s imanja i od njih radi organska jela.

Četvrtak nam je bio u poslovnom svjetlu. Dan smo započeli posjetom Impact Hubu Zagreb, zajednici poduzetnika i inovatora usmjerenih promjenama za boljitak društva. Voditeljica projekata u Impact Hubu, Helena Habdija, sudionicima je pobliže objasnila što je to impact, odnosno koja je važnost društvenog utjecaja u poslovnom svijetu te dala broje savijete o razvoju i financiranju poslovne ideje.

Motivirani, iz prostorija Impact Huba, preselili smo se u prostore BIRD inkubatora, čije prostore za svoj rad koriste i naši projektni partneri CIDRANI. Osnivači CIDRANI-ja i naši mentori, Nika i Bruno, proveli su nas kroz refleksiju dosadašnjeg razvoja poslovne ideje partnerskih škola te dali savjete i proširili vidike za njen daljnji razvoj. Jako smo počašćeni što su nam omogućili i upoznavanje s gospođom Renatom Brkić iz investicijskog fonda Feelsgood Social Impact. Feelsgood Social Impact ulaže u hrvatske i slovenske poslovne pothvate snažnih i sposobnih timova koji će ostaviti mjerljivi društveni utjecaj. Gospođa Brkić predstavila nam je projekt „Znanstveni piknik“ Udruge Baltazar –projekt popularizacije znanosti i umjetnosti čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu te zainteresirati mlade ljude, i one koji se tako osjećaju, na odabir znanosti kao svog životnog poziva. Znanstveni piknik ove godine slavi svoje jubilarno deseto izdanje, a u planu je  i otvaranje prvog hrvatskog Znanstveno-edukativno-zabavnog centra koji bi po uzoru na svjetske modele znanstvenih centara omogućio svim uzrastima interaktivno i zabavno učenje o znanosti.

Prije povratka u Split posjetili smo i prostore Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva u kojima smo pregledali izložene radove učeničkih zadruge te iskusili kako je to raditi na lončarskom kolu.

U Split smo se vratili puni novih znanja, ideja i motivacije koja će zasigurno pomoći učenicima u daljnjem razvoju njihovih učeničkih zadruga i poslovnih ideja.

Tagovi: