Nastavljamo s terenskim istraživanjima: upoznajte volontere projekta LIFE Artina – “Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu”

Topli dani i završetak izolacije, kao stvoreni su za boravak u prirodi. Još ako uz to imate priliku i nešto naučiti, upoznati se s rijetkim i zaštićenim vrstama te doprinijeti njihovu očuvanju, kao i udahnuti potpuno novi svijet na pučini – rad na terenu idealan je način provođenja vremena. Vođeni tom idejom, timu projekta LIFE Artina – “Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu” još u ožujku ove godine pridružili su se volonteri – sudionici projekta „Island Birds“ koji provodi Udruga BIOM u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti (ESS).

Anja dolazi iz slovenskog mjesta Borovnica, a tijekom svog odrastanja na farmi, osjetila je snažnu povezanost s prirodom. Svoju ljubav, kako sama ističe, pretočila je u obrazovanje: diplomirala je na zaštiti prirode i okoliša. Tijekom studija volontirala je u Splitu u Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan, a kako je rad na terenu njezina strast, Anja nije dugo razmišljala o prijavi za volontiranje na Lastovu u projektu LIFE Artina – “Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu”.

Imogen iz engleskog Newcastlea prvostupnica je biologije, a za vrijeme studija na Sveučilištu u Exteru sudjelovala je u terenskim istraživanjima u Africi. Kao biologinja na terenu jedno je vrijeme provela i u Aziji. Svoje bogato iskustvo nedugo nakon dolaska na lastovski teren u sklopu projekta LIFE Artina, obogatila je fascinantnim prizorima.

„Vidjela sam ptiće morskog vranca u njihovu gnijezdu, kao i dupine koji su plivali vrlo blizu našeg broda“.

Mlada biologinja sa sjevera Engleske na svoj popis fascinantnih iskustava uvrstila je i posjet Palagruži.

Carolina je iz Portugala i na lisabonskom Sveučilištu završila je konzervacijsku biologiju.

„Jedan od mojih glavnih interesa u ekologiji je stjecanje znanja o mrežama, odnosno razumijevanje odnosa između vrsta unutar nekog ekosustava, kao i  istodobno istraživanje više različitih vrsta“ – pojašnjava Imogen. Sudjelovanje u terenskim istraživanjima projekta LIFE Artina, upravo to joj je pružio: upoznavanje s gregulom, kaukalom i sredozemnim galebom, rijetkim morskim pticama, koje može promatrati tijekom svoje volonterske avanture.

Ornitolog iz Tbilisija, Nika Budagashvili, još kao dječak znao je čime će se baviti kad odraste. Promatranje ptica oduvijek je bila njegova najveća strast, tako da je sudjelovanje u terenskim istraživanjima na Lastovu definitivno ostvarenje njegove velike želje. U kombinaciji s fascinantnom prirodom, iskustvo koje stječe u volontiranju na LIFE Artini, neprocjenjivo je.

Projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ (LIFE17 NAT/HR/000594) je petogodišnji projekt, započeo u rujnu 2018. godine. Vodeći partner je Udruga BIOM, dok uz Udrugu Sunce, partnere čine i Javna ustanova Park prirode ˝Lastovsko otočje˝ i BirdLife Malta.

Projekt LIFE Artina je osmišljen kako bi se doprinijelo rješavanju glavnih problema u očuvanju triju morskih vrsta ptica u središnjem dijelu Jadrana: sredozemni galeb (Larus audouinii), kaukal (Calonectris diomedea), gregula (Puffinus yelkouan).

Više o projektu LIFE Artina – “Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu” možete naći na internetskoj stranici projekta.

Tagovi: