Kako provesti kompostiranje u objektima gdje se stvara veća količina otpada od kuhane hrane?

Čak 40% miješanog komunalnog otpada otpada na biootpad, a komposter GG-02 pruža rješenje.

Sunce je, zajedno s tvrtkom InterZero, 13. studenoga 2023. predstavilo uređaj za kompostiranje koji se može koristiti unutar različitih objekata, ovisno o količini biootpada koju dnevno proizvedu.

Ukupno je na predstavljanju sudjelovalo 22 sudionika, a poseban je naglasak stavljen na kućni komposter kompostera GG – 02, na njegove spacifikacije, način istalacije i način rada kompostera.

Sudionici su imali priliku vidjeti komposter GG – 02, kao i supstrat koji on stvori, koji se kasnije može koristiti. Komposter GG-02 se smatra izvrsnim uređajem za obradu biootpada na licu mjesta, bilo da se radi o vrtićkoj ili školskoj kuhinji, studentskoj menzi, bolnici, staračkom domu ili ugostiteljskom objektu.

– Važno je smanjiti količine biootpada u miješanom komunalnom otpadu, a uskoro će nam biti zakonska obaveza. Naš komposter ne samo da rješava problem prekomjernog otpada, već i pridonosi očuvanju okoliša i potiče svijest o održivosti. – Robert Sedlar rekao je Predstavnik INTERZERO tvrtke.

Sudionike su zanimali i veći uređaji za korištenje unutar njihovih institucija/tvrtki, odnosno uređaji koji imaju dnevni kapacitet za veće količine  biootpada. Kroz prezentaciju dobre prakse, Margita Radman, Voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Sunca, naglasila je kako izravno zbrinjavanje biootpada u kuhinji ne samo da pruža praktičnost, već predstavlja pravu transformaciju za ugostitelje.

– Ova inovativna praksa nije samo korak prema održivosti, već i ključna komponenta unaprjeđenja poslovnih procesa, čime potvrđuje rastući interes za ekološki odgovorno poslovanje u ugostiteljskom sektoru. – naglasila je Radman.

Na predstavljanju su sudjelovali predstavni DV Radost, OŠ Brda, Filozofskog fakulteta u Splitu, Doma za starije i nemoćne Split, kao i predstavnici Parkova i nasada i ugostiteljskih objekata poput Villa Vinea, Hotel Rotondo, Hotel Time i samostalnih obrtnika.

Predstavljanje uređaja organizirano je kroz projekt LIFE Artina Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Komposteri korišteni projektom će dalje ići na korištenje odgojno-obrzaovnim institucijama.

Tagovi: