U Starom Gradu predstavljen Akcijski plan i Odluka projekta For plastic free Croatian Islands

zajedno-bez-plastike-stari-grad-hvar-bemed

Na otoku Hvaru 12. i 13. listopada Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Grad Stari Grad održali su dvodnevnu radionicu u sklopu zajedničkog projekta projekta For plastic free Croatian Islands, financiran sredstvima Beyond Med Association.

Voditeljica projekta Tea Kuzmičić Rosandić predstavila je projekt, a zatim, s vanjskim suradnikom na projektu Marijanom Galovićem, i Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom za razdoblje 2021.- 2026.

Radionici je nazočio gradonačelnik Antonio Škarpa i stručna suradnica za društvene djelatnosti i razvojne projekte Grada Marianda Vranković Moškatelo, koji ovaj projekt gledaju kao nastavak svih njihovih dosadašnjih napora.
S obzirom na to da Akcijski plan predlaže mjere za smanjenje upotrebe jednokratne plastike i alternative plastičnim proizvodima, gradonačelnik Škarpa naglasio je kako je Grad Stari Grad već započeo sa primjerima dobre prakse na način da su u svim javnim ustanovama na području Grada, turističkom uredu, nautičkom centru i ugostiteljskim objektima jednokratnu ambalažu za dezinfekciju zamijenili sa onom sa senzorima na ponovno punjenje.

Petar Tresić, direktor Komunalno Stari Grad d.o.o. podsjeća da definirani ciljevi za gospodarenje otpadom moraju pratiti i opterećenje koje grad ima u ljetnim mjesecima, U Starom Gradu sustav odvojenog prikupljanja otpada od vrata do vrata uspostavljen je u 470 domaćinstva, što čini otprilike 50% Grada, a do početka turističke sezone 2022. plan je obuhvatiti gotovo 80% Grada spomenutim sustavom.

Nakon završenog prvog dana radionice, Mihael Gamulin iz Komunalnog Stari Grad partnerima na projektu pokazao je lokaciju na kojoj je uspješno postavljen video nadzor, pristupnu cestu u naselju Basina. Na toj lokaciji nalazili su se otvoreni zajednički spremnici pored kojih se stvarao ilegalni deponij glomaznog otpada. Problem je riješen podjelom individualnih spremnika za mješani komunalni otpad, papir i plastiku građanima te uklanjanjem zajedničkih spremnika za mješani komunalni otpad s navedene lokacije, a zatim postavljanjem video nadzora.

Također, Mihael je pohvalio građane koji koriste novi sustav identifikacije i prijave ilegalnih odlagališta otpada.

Drugi dan radionice stručna suradnica Sunca Blanka Rakuljić predstavila je Odluku o smanjenju korištenja jednokratne plastike za Grad Stari Grad te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada.

Zajedno smo se složili oko detalja i provedbe Akcijskog plana kao i Odluke, a gradonačelnik Antonio Škarpa smatra da će provedbom Odluke, Stari Grad napraviti još jedan korak u pogledu razvijanja modela kružne ekonomije, smanjenja količine otpada u okolišu i zaštite zdravlja njihovih stanovnika. Akcijski plan i Odluka biti će doneseni do kraja mjeseca, čime će se Stari Grad pridružiti partneru u projektu, Salima na Dugom otoku, koji su nedavno istu Odluku usvojili na općinskom vijeću.

U sklopu projekta, u prosincu planirana je manifestacija “Vrime od Božića” bez plastike koji organizira Grad. S obzirom na to da su ovo ljeto već imali odličan primjer događaja bez jednokatne plastike „Jazz & Wine“, grad Stari Grad je izrazio spremnost da sva buduća događanja u organizaciji Grada i gradskih ustanova budu bez korištenja plastike.

Uz navedene sudionike, na radionici su sudjelovali i pomogli oko detalja Akcijskog plana i Odluke djelatnici Javne ustanove Agencija za upravljanjem starogradskim poljem, Dječjeg vrtića Sardelice, Osnovne škola Petra Hektorovića i Udruga Moj Škoj.

Analizu, na osnovu koje je izrađen Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom, i sam Akcijski plan izradio je Marijan Galović iz Galović savjetovanja j.d.o.o. u suradnji s Udrugom Sunce Split.

Projekt For Plastic-Free Croatian Islands traje do kraja rujna 2022. godine, a u tom razdoblju predviđene su aktivnosti u cilju povećanja znanja i dostupnosti informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u dvije lokalne otočne zajednice, u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Projekt  financira Beyond Med Association.


Tagovi: