Mladi pod mentorstvom izvršne direktorice Sunca pišu projekte

Seminar-za-mlade-projekti

U sklopu projekta Aktivni mladi za zaštitu okoliša i održivi razvoj zajednice sudionici su tijekom 30 odrađenih sati na radionicama usvajali znanja potrebna za izradu projektnog nacrta. Ciklus projektnog prijedloga i izradu istoga mladi su usavršavali pod vodstvom Gabrijele Medunić Orlić – izvršne direktorice Sunca. Gabrijela već dugi niz godina uspješno provodi projekte, te je više od 15 godina uključena u razvoj i provedbu brojnih obrazovnih aktivnosti Sunca. 

Sudionici su saznali principe i karakteristike koje sadrži projektni prijedlog, kao i strukturu koju mora pratiti. Obzirom na odrađene radionice, mladi su dobili priliku osmisliti ideju za koju smatraju da je nužna za provedbu i osvještavanje lokalne zajednice o okolišnim problemima s kojima se suočavamo.

Za početak, ispitivane su potrebe za izradu prijedloga, a to su: sposobnosti – koliko smo sposobni napisati projekt, vrijeme – imamo li dovoljno vremena za napisati kvalitetan projekt i resursi – imamo li svu potrebnu opremu i financijska sredstva za provedbu.

Kako bi analizirali kapacitet organizacije, korištena je SWOT analiza – najčešći alat korišten za prikazivanje realnosti projekta, a odnosi se na Strenghts-snage, Weakness-slabosti, Opportunities-mogućnosti i Threats-prijetnje koje mogu utjecati na samu provedbu.

Obzirom da je radionica bila participativna s aktivnim uključivanjem sudionika, skupina se odijelila u 3 grupe za prijavu svojih ideja na 3 različite platforme:

Prva skupina okušat će se u prijavi projektnog prijedloga na natječaj u vrijednosti 10.000€ na platformi Solidarna – IMPACT4VALUES, a ideja je vezana uz zagovaranje, okolišne zakone i zaštitu ljudskih prava na razini Europske Unije.

Druga skupina svoj projektni prijedlog stavlja na platformu Europske snage solidarnosti s uključenosti minimalno 5 mladih osoba u sudjelovanju na projektu u vrijednosti do 630€ mjesečno u ovisnosti o trajanju projekta, a do najviše 12mjeseci. Ideja prati inicijative potrebne za pozitivnu promjenu u lokalnoj zajednici s uključivanjem volontera.

Treća skupina svoje ideje i projektne prijedloge prijavljuje na natječaj Sunca. Projekt se tiče se educiranja i informiranja javnosti na području grada Splita o zaštiti okoliša u okviru obilježavanja okolišnih datuma, u vrijednosti od 2.000€.

Nastavite pratiti aktivnosti Sunca i budite podrška mladima u preuzimanju odgovornosti za bolje sutra naše lokalne zajednice.

Pratite nas i saznajte kako se i vi možete uključiti na novi Seminar za mlade te naučiti o izradi i provedbi projektnih ciklusa.

Tagovi: