Završen prvi ciklus radionica o odvajanju otpada za djecu i nastavnike

U prvom ciklusu radionica za djecu i mlade u sklopu projekta „Otpad nije smeće“ Grada Splita i Udruge Sunce Split, održane su četiri tematske radionice namijenjene predškolskom i školskom uzrastu. U radionicama su sudjelovale osnovne škole Brda i Gripe, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju te Dječji vrtić Čarobni Pianino Varoš. Na svim radionicama djeci i učenicima kroz različite edukativne metode predstavljene su četiri podteme projekta: sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje otpada i ponovna uporaba predmeta.

Učenici Osnovne škole Brda i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju sudjelovali su u istim radionicama, koje su tematski bile podijeljene na tri dijela. U prostorijama Udruge Sunce mogli su vidjeti kako izgleda primjer dobre prakse u postupanju s otpadom.  Predstavljeni su im spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, kao i kućni komposter Organko.  Također, imali su priliku kroz razgovor odgovoriti na pitanja: „Koje probleme u postupanju s otpadom uočavaš u Dalmaciji?“ i „Koji su uzroci i posljedice ovih problema.

Drugi dio radionice uključivao je posjet odlagalištu otpada i reciklažnom dvorištu Karepovac, gdje su učenici imali priliku naučiti što je to reciklažno dvorište te na koji način ono u gradu Splitu funkcionira.

Učenici OŠ Brda posjetili su kompostište o kojem brinu njihovi vršnjaci iz OŠ Kamen Šine. Pod vodstvom vanjske suradnice Udruge Sunce Dade Lerotić, svi sudionici radionice skupa sa starijim kolegama iz Škole za dizajn, grafiku i održivu radnju sudjelovali  su u izradi školskog kompostišta u OŠ Brda.

U sklopu istog projekta održane su radionice u Osnovnoj školi Gripe i Dječjem vrtiću Čarobni Pianino Varoš, prilagođene nižim uzrastima. Kroz edukativne igre djeca su naučila kako pravilno odvojiti kućni otpad, a kroz izradu meduza od plastičnih vrećica osvijestili su važnost smanjenja upotrebe jednokratne plastike. Kroz „Eko-memory“ igru mogli su vidjeti kako otpad utječe na život morskih životinja, a brojne zanimljivosti naučili su kroz igru s ekosustavima.

Nakon radionica za djecu i mlade, održana je i radionica za njihove nastavnice i odgajateljice. Edukatorice Udruge Sunce predstavile su im projekt i četiri podteme projekta, kao ite programe provedenih radionica za djecu. Također, predstavljen im je Akcijski plan za kružno gospodarstvo Europske unije i mjere koje su njime planirane te povezanost tih mjera s ciljevima Plana gospodarenja otpadom RH, kako bi kroz radionicu stekle šire znanje o tematici gospodarenja otpadom. Nastavnicama i odgajateljicama podijeljeni su nastavni materijali za rad s djecom koji uključuju priručnik s participativnim metodama rada te edukacijski programi na temu otpada prilagođeni predškolskom i školskom uzrastu.

S novim radionicama za djecu i mlade te njihove nastavnike nastavljamo na jesen. Pratite nas ponovno u novoj školskoj godini.

Tagovi: