„Zajedno bez plastike“ – Udruga Sunce počinje nacionalnu kampanju za smanjenje zagađenja jednokratnom plastikom

zajedno-bez-plastike

Iako su sve članice Europske unije bile dužne do 3. srpnja 2021. godine u nacionalno zakonodavstvo prenijeti Direktivu o smanjenju određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koja podrazumijeva zabranu nekih proizvoda od jednokratne plastike, u Hrvatskoj, nažalost, nije na vrijeme donesen zakon u sklopu kojeg bi bila implementirana Direktiva.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce nastavlja s projektima i aktivnostima čiji je cilj smanjenje zagađenja jednokratnom plastikom, pa je tako početkom tjedna u Trogiru, u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia (link) potpisan Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine, koji obuhvaća provedbu mjera i aktivnosti u cilju smanjenja dospijevanja plastičnog otpada u okoliš i onečišćenja mora plastičnim otpadom. Time je Trogir, nakon Dubrovnika, postao drugi grad u Hrvatskoj koji je kao Plastic Smart City usvojio jedan takav dokument. Baš kao i u Akcijskom planu Grada Dubrovnika, mjere obuhvaćaju adekvatno gospodarenje otpadom, monitoring i sanaciju ilegalnih odlagališta te ograničavanje korištenja jednokratne plastike u svim javnim tvrtkama i gradskim institucijama.

Postavljanjem izložbe koja će idući tjedan biti otvorena na Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, Udruga Sunce službeno počinje nacionalnu kampanju za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom pod nazivom „Zajedno bez plastike“, koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands na području Staroga Grada i općine Sali na Dugom otoku (link).

Nacionalna kampanja „Zajedno bez plastike“ podržana je sredstvima Beyond Plastic Med.

Tagovi: