Uspješno odrađena volonterska akcija na Vranskom jezeru

Uspješno odrađena volonterska akcija na Vranskom jezeru

Treća volonterska akcija u sklopu projekta „VOLontIraj ZA PRIRODU, VOLontIraj ZA SEBE!“, koji promovira i potiče provedbu programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode, uspješno je odrađena 29. travnja u Parku prirode Vransko jezero.

Akcija je počela oko 11.30 sati, a trajala nešto više od dva sata. U njoj je sudjelovao 21 učenik, skupa s mentorima iz Udruge Sunce Split, Lige za prevenciju ovisnosti i nastavnicima.

Dio učenika bio je zadužen očistiti područje uz jezero i stazu. Druga grupa mladih uz pomoć svojih nastavnika i mentora uspješno je izbrusila, a zatim i obojala most kojim se prelazi preko kanala.

Nedaleko od njih, treća grupa učenika dobila je zadatak izbrusiti i obojiti promatračnicu. Uspješno su obnovljene i bojama osvježene drvene građe te su uklonjene invazivne biljne vrste. Rano poslije podne, nakon obavljenog posla, uslijedilo je osvježenje. Nakon ručka, volonteri su krenuli u kratki obilazak najvišeg vrha Parka prirode Vransko jezero, atraktivnog vidikovca Kamenjak s kojeg se vidi cijelo jezero. Tamo su volonterima, mentorima i nastavnicima dodijeljene zahvalnice za sudjelovanje u učeničkom volonterskom programu Mladi čuvari biljne ravnoteže i Mladi uređivači posjetiteljske opreme u Parku prirode Vransko jezero.

Prošle godine srednjoškolci su oživjeli dio botaničkog vrta u Parku prirode Biokovo – odrađeno je ukupno 126 volonterskih sati, a obnovljeno je 15 metara suhozida, dva puteljka, edukativna ploča i podzid s klupicom koja služi kao odmorište. U volonterskoj akciji u Nacionalnom parku Krka, 27 volontera -učenika u dobi od 15 do 25 godina, pod mentorstvom i vodstvom 15 koordinatora odradilo je ukupno 324 volonterska sata i u manje od dva dana obnovilo oko 100 m suhozida.

Udruga  Sunce nositelj je projekta koji je financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europski socijalni fond, te od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Kroz projekt, Udruga Sunce surađuje s  partnerima: Liga za prevenciju ovisnostiObrtna tehnička škola SplitSrednja škola Ivana Lucića – TrogirCentar za pružanje usluga u zajednici SplitJavna ustanova „Park prirode Biokovo“Javna ustanova „Nacionalni park Krka“Javna ustanova „Park prirode Vransko jezero“ i Javna ustanova „Park prirode Telašćica.

Ciljevi projekta su razviti nove vještine mladih, educirati ih i informirati o volontiranju u kontekstu zaštite prirode i okoliša. Također, provedbom aktivnosti unutar projekta žele se unaprijediti kapaciteti u odgojno-obrazovnim i javnim ustanovama za zaštitu prirode i za volontiranje mladih.

Već se veselimo idućoj dvodnevnoj volonterskoj akciji u Parku prirode Telašćica, na koju krećemo 17. svibnja.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET