Uspješno odrađena volonterska akcija na Vranskom jezeru

Treća volonterska akcija u sklopu projekta „VOLontIraj ZA PRIRODU, VOLontIraj ZA SEBE!“, koji promovira i potiče provedbu programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode, uspješno je odrađena 29. travnja u Parku prirode Vransko jezero.

Akcija je počela oko 11.30 sati, a trajala nešto više od dva sata. U njoj je sudjelovao 21 učenik, skupa s mentorima iz Udruge Sunce Split, Lige za prevenciju ovisnosti i nastavnicima.

Dio učenika bio je zadužen očistiti područje uz jezero i stazu. Druga grupa mladih uz pomoć svojih nastavnika i mentora uspješno je izbrusila, a zatim i obojala most kojim se prelazi preko kanala.

Nedaleko od njih, treća grupa učenika dobila je zadatak izbrusiti i obojiti promatračnicu. Uspješno su obnovljene i bojama osvježene drvene građe te su uklonjene invazivne biljne vrste. Rano poslije podne, nakon obavljenog posla, uslijedilo je osvježenje. Nakon ručka, volonteri su krenuli u kratki obilazak najvišeg vrha Parka prirode Vransko jezero, atraktivnog vidikovca Kamenjak s kojeg se vidi cijelo jezero. Tamo su volonterima, mentorima i nastavnicima dodijeljene zahvalnice za sudjelovanje u učeničkom volonterskom programu Mladi čuvari biljne ravnoteže i Mladi uređivači posjetiteljske opreme u Parku prirode Vransko jezero.

Prošle godine srednjoškolci su oživjeli dio botaničkog vrta u Parku prirode Biokovo – odrađeno je ukupno 126 volonterskih sati, a obnovljeno je 15 metara suhozida, dva puteljka, edukativna ploča i podzid s klupicom koja služi kao odmorište. U volonterskoj akciji u Nacionalnom parku Krka, 27 volontera -učenika u dobi od 15 do 25 godina, pod mentorstvom i vodstvom 15 koordinatora odradilo je ukupno 324 volonterska sata i u manje od dva dana obnovilo oko 100 m suhozida.

Udruga  Sunce nositelj je projekta koji je financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europski socijalni fond, te od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Kroz projekt, Udruga Sunce surađuje s  partnerima: Liga za prevenciju ovisnosti, Obrtna tehnička škola Split, Srednja škola Ivana Lucića – Trogir, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Javna ustanova „Park prirode Vransko jezero“ i Javna ustanova „Park prirode Telašćica.

Ciljevi projekta su razviti nove vještine mladih, educirati ih i informirati o volontiranju u kontekstu zaštite prirode i okoliša. Također, provedbom aktivnosti unutar projekta žele se unaprijediti kapaciteti u odgojno-obrazovnim i javnim ustanovama za zaštitu prirode i za volontiranje mladih.

Već se veselimo idućoj dvodnevnoj volonterskoj akciji u Parku prirode Telašćica, na koju krećemo 17. svibnja.

Tagovi: