Uspješna provedba treninga za odgajatelje

trening-za-odgajatelje-prezentacija-komunikacija

Smatramo kako su kvalitetna komunikacija i razumijevanje djece temelj za građenje održive budućnosti. Zato smo organizirali trening za odgojno-obrazovne djelatnike, buduće odgojno-obrazovne djelatnike i edukatore Sunca naziva Komunikacija koja osnažuje djecu.  

Komunikacija koja osnažuje djecu podrazumijeva komunikaciju koja potiče djecu na izražavanje ideja, postavljanje pitanja i istraživanje svijeta oko sebe. Trening je sadržavao četiri radionice tijekom veljače i ožujka. Cilj treninga bio je izgraditi vještine i kompetencije za što kvalitetniji rad s djecom.

Radionice su provodile stručnjakinje u komunikaciji s djecom i terapeutskoj igri 

Tea Knežević suosnivačica i direktorica Centra Proventus d.o.o. u kojem provodi terapiju igrom s djecom, savjetovanje i psihoterapiju s odraslima te vodi brojne edukacije za stručnjake bila je jedna od predavačica. Provela je radionicu Osnove terapeutske igre – vještine za razumijevanje djeteta i produbljivanje odnosa čiji su fokus bili načini igranja djece. Naglasak je bio na terapiji igrom, važnosti igre, socioemocionalnom razvoju i empatiji. Na drugoj radionici Unutarnji svijet darovite djece saznali smo kako prepoznati darovitu djecu, njihove osobine i specifičnosti te različita područja inteligencije.  

Irena Orlović savjetodavna terapeutkinja s certifikatom njemačke krovne organizacije za Neurolingvističku psihoterapiju DVNLPt, autorica nagrađivane web-aplikacije Pametnica, vlasnica i urednica izdavače kuće Harfa tijekom treninga održala je dvije radionice. Komunikacija koja osnažuje djecu naglašavala je načine razumijevanja dječjih emocija te načine na koje se fizička arhitektura mozga mijenja u ovisnosti o usmjeravanju pažnje i pozornosti. Prezentirala je i kako potaknuti te zadržati stanje bez stresa kontrolom emocija, kreativnošću i maštom. Na radionici Storytelling – kako napraviti bajku koja osnažuje djecu sudionici su imali priliku sami kreirati priču te primijeniti znanje u radu s djecom.  

Primjena znanja i vještina u području održivosti u svakodnevnom radu 

Po završetku treninga sudionici su primijenili novostečena znanja i vještina provedbom kratkih edukacija za djecu, fokusiranih na područje zaštite okoliša i poticanje održivog razvoja. Edukacije su prilagođene prema vlastitim odabirima i potrebama skupine djece te specifičnostima okoline u kojima djeluju.  

Ostvarenje cilja potvrdili smo velikim interesom prijavljenih sudionika i odazivom 54 sudionika te odrađenim zadatcima na kojima je bilo uključeno više od 240 djece. Evaluacije sudionika ukazuju na potrebu za sličnim radionicama dodatnog educiranja odgojno-obrazovnih djelatnika, sa željom da se u budućnosti slične radionice nastave.  

Trening je proveden u sklopu projekta Mali koraci za održivo društvo – Putovanje prema ekološkoj svijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Tagovi: