Talijanski učenici prvi put u Hrvatskoj: uče hrvatske poljoprivredne prakse

učenici-split-study-trip-vera

U proteklim danima Sunce i Permakultura Dalmacija organizirali su studijsko putovanja za osam učenika i njihovu profesoricu iz Instituto tecnico agrario e geometra, iz pokrajine Molise, grad Larino. Ovo studijsko putovanje projekta Interreg VERA – Održivi poljoprivredni modeli za očuvanje biološke raznolikosti bilo je prilika za talijanske učenike da prvi put napuste granica Italije i nauče nešto novo o održivim poljoprivrednim modelima i praksama u Hrvatskoj.

Učenike smo dočekali u Splitu i ugostili ih u prostorijama naše udruge kako bismo im dočarali rad u Suncu.  S našim volonterom Alexom prošetali su po Splitu u sklopu održive ture. Grad je postao pozornica na kojoj smo istraživali održivu povijest Splita.

Drugi dan proveli smo u Srednjoj školi Braće Radić u Kaštel Štafiliću. Učenici su sklopili nova prijateljstva s hrvatskim vršnjacima, a nastavnici škole (Marijana Bjeliš, Nikola Škarić, Živko Skračić i Mara Mizdor) pripremili su niz zanimljivih i praktičnih aktivnosti za učenike kako bi uposlili svoje ruke.

Tako smo obišli šarolik opus školskog staklenika i vrta, oblikovali stablo masline u bonsai stilu, izrađivali tradicionalne ukrase za Cvjetnicu i posjetili podrum škole koji proizvodi tradicionalne sorte vina. Simbolično, učenici su zajednički posadili stablo prijateljstva – talijansku magnoliju. Lokacija stabla: LINK.

Dan smo zaključili na imanju Tvrde stine. Okruženi s 3000 stabala smokvi, 250 stabala maslina te vinovom lozom crljenka (zinfandela), osjećali smo se kao gosti u rajskom vrtu. Kao trajni podsjetnik, sa sobom smo ponijeli reznice smokvi koje će talijanski učenici pokušati kultivirati kod kuće.

učenici-split-study-trip-vera

Treći smo dan proveli u Osnovnoj školi Ostrog, gdje su nas ljubazno ugostile nastavnice Sandra Tuta i voditeljica botaničkog vrta Iskra Mara Zubčić Svalina.

Razgledali smo impresivan botanički vrt Ostrog, jedini zaštićeni spomenik parkovne hortikulture u Hrvatskoj, koji se ponosi s oko 1000 biljnih sorti iz cijelog svijeta. Sudjelovali smo u aktivnostima vegetativnog razmnožavanja hortenzija, fikusa i đirana, a pod mentorstvom Permakulture, stvarali smo herbarije, oživljavajući tako svaki list biljke pričom.

Unatoč lošem vremenu, četvrti dan posjetili smo Malačku i sudjelovali na edukativnom predavanju stručnjaka iz Permakulture o raznolikosti vrsta i staništima u planinarskom domu. Premda nismo mogli prošetati, učenici su oduševljeno promatrali snagu prirode koja se obrušava na naselja kroz prozore doma.

Posljednji dan smo posvetili vrednovanju zajedničkih aktivnosti, smještajući se uz izvor rijeke Jadro u njihovu interpretativnom centru, dodatno obogaćujući priču o našem putovanju. Razgovarali smo s učenicima o njihovim dojmovima, iznenađenjima i uspoređivali poljoprivrednu situaciju u Hrvatskoj s onom u Italiji.

učenici-split-study-trip-vera

S nestrpljenjem očekujemo sljedeći mjesec kada organiziramo posjet učenika SŠ Braće Radić u Italiju, kod domaćina u Larinu. Projekt VERA financiran je u sklopu Interreg Italija-Hrvatska 2021./2027. (PRIORIT AXIS 2 – Zeleno i otporno zajedničko okruženje).

U međuvremenu, kako bite saznali više o našim aktivnostima, naučili kako izraditi bonasi maslinu i upoznali različite sorte koje se uzgajaju u okolici Splita – zapratite naše društvene mreže jer vam pripremamo niz edukativnog i zabavnog materijala s ovog studijskog putovanja.

vera