Suncu odobren novi EU projekt

Udruzi Sunce odobren je projekt „Zajedno za prirodu i okoliš“ u okviru natječaja Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva iz  IV. Komponente IPA-e ukupne vrijednosti 900,000 kuna.
IPA – Instrument for Pre-Accession Assistance: Fond EU za pomoć zemljama pristupnicama u periodu od 2007. – 2013.
U Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva 12. studenoga 2013. održano je potpisivanje ugovora te je potom održana svečanost dodjele u Muzeju Mimara gdje su predstavnicima udruga ugovore su uručili i govorom se obratili upraviteljica Nacionalne zaklade mag. oec. Cvjetana Plavša-Matić, dr. sc. Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge, te Dario Baron, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava.
Projekt „Zajedno za prirodu i okoliš“ jedan je od 9 odobrenih projekata,  od 110 koliko je ukupno prijavljeno.
Opći ciljevi projekta su:
•         Kroz jačanje suradnje i sudjelovanja javnosti u zaštiti prirode i okoliša doprinijeti povećanju kvalitete života u Dalmaciji
•         Ojačati međusobno povjerenje između organizacija civilnoga društva odnosno građana i tijela lokalne samouprave u donošenju odluka vezanih uz održivi razvoj.
Specifični cilj projekta je unaprijediti sudjelovanje organizacija civilnoga društva i građana u lokalnim zajednicama četiri dalmatinske županije s ciljem poboljšanja lokalnih politika očuvanja okoliša i održivog razvoja.
Neke od projektom predviđenih aktivnosti su održavanje seminara o sudjelovanju javnosti za predstavnike udruga i gradova i općina u Dalmaciji, trening za udruge te izrada priručnika Aktivno građanstvo i suradnja između građana i lokalnih tijela vlasti u praksi.
Predviđeno je i uvođenje inovativnih modela za uključivanje i sudjelovanje građana. Za građane Splita izradit ćemo interaktivnu mapu za prijavljivanje okolišnih problema kao i prijedloga građana. U lokalnim zajednicama na području Parka prirode Telašćica, Parka prirode Lastovo i Šibensko-kninske županije biti će osnovana Savjetodavna tijela za okoliš.
Partneri na projektu su općina Lastovo i Park prirode Lastovo, općina Sali i Park prirode Telašćica, Ekološka udruga Krka Knin, Grad Knin i općina Kistanje. Savjetodavno tijelo za okoliš osnovat će se i Splitu, a suradnik na projektu je i Grad Split.
Projekt započinje 01.01.2014. i trajat će dvije godine.