Suncu odobren novi EU projekt

Suncu odobren novi EU projekt
Udruzi Sunce odobren je projekt „Zajedno za prirodu i okoliš“ u okviru natječaja Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva iz  IV. Komponente IPA-e ukupne vrijednosti 900,000 kuna.
IPA – Instrument for Pre-Accession Assistance: Fond EU za pomoć zemljama pristupnicama u periodu od 2007. – 2013.
U Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva 12. studenoga 2013. održano je potpisivanje ugovora te je potom održana svečanost dodjele u Muzeju Mimara gdje su predstavnicima udruga ugovore su uručili i govorom se obratili upraviteljica Nacionalne zaklade mag. oec. Cvjetana Plavša-Matić, dr. sc. Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge, te Dario Baron, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava.
Projekt „Zajedno za prirodu i okoliš“ jedan je od 9 odobrenih projekata,  od 110 koliko je ukupno prijavljeno.
Opći ciljevi projekta su:
•         Kroz jačanje suradnje i sudjelovanja javnosti u zaštiti prirode i okoliša doprinijeti povećanju kvalitete života u Dalmaciji
•         Ojačati međusobno povjerenje između organizacija civilnoga društva odnosno građana i tijela lokalne samouprave u donošenju odluka vezanih uz održivi razvoj.
Specifični cilj projekta je unaprijediti sudjelovanje organizacija civilnoga društva i građana u lokalnim zajednicama četiri dalmatinske županije s ciljem poboljšanja lokalnih politika očuvanja okoliša i održivog razvoja.
Neke od projektom predviđenih aktivnosti su održavanje seminara o sudjelovanju javnosti za predstavnike udruga i gradova i općina u Dalmaciji, trening za udruge te izrada priručnika Aktivno građanstvo i suradnja između građana i lokalnih tijela vlasti u praksi.
Predviđeno je i uvođenje inovativnih modela za uključivanje i sudjelovanje građana. Za građane Splita izradit ćemo interaktivnu mapu za prijavljivanje okolišnih problema kao i prijedloga građana. U lokalnim zajednicama na području Parka prirode Telašćica, Parka prirode Lastovo i Šibensko-kninske županije biti će osnovana Savjetodavna tijela za okoliš.
Partneri na projektu su općina Lastovo i Park prirode Lastovo, općina Sali i Park prirode Telašćica, Ekološka udruga Krka Knin, Grad Knin i općina Kistanje. Savjetodavno tijelo za okoliš osnovat će se i Splitu, a suradnik na projektu je i Grad Split.
Projekt započinje 01.01.2014. i trajat će dvije godine.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET