Što je društveno poduzetništvo?

dku-a-la-pašticada-kiosk

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) 25. kolovoza zaposlenicama i članicama/članovima Sunca održao je interaktivno predavanje o društvenom poduzetništvu.

Donosimo vam zanimljive informacije s predavanja koje će vam koristiti odlučite li se za otvaranje društvenog poduzeća u svojoj zajednici.

Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj relativno je novi način poslovanja koji spaja poduzetništvo s društvenom odgovornošću i načelima zaštite prirode i okoliša.

„Društveno poduzetništvo pri djelovanju u obzir uzima ljude, planet i profit pružajući pri tome inovativna rješenja postojećih društvenih problema. Upravo zbog toga društveno poduzetništvo često ide ruku pod ruku s procesima društvenih inovacija koje su usmjerene na unapređenje života ljudi promoviranjem društvenih promjena.“, istaknuo je prilikom predavanja Kristijan Margetić iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Zadatak društvenog poduzetnika prepoznati je probleme u društvu i pronaći nove načine njihova rješavanja. Kako bi se došlo do društvenih promjena potrebno je utjecati na promjenu sustava uvjeravanjem čitavog društva u poduzimanje novih koraka. Tako da možemo reći kako društveni poduzetnici teže mijenjanju zajednica i društva u cjelini.

Društveno poduzeće u Hrvatskoj, kao takvo, nije zakonski definirano, ali može se obavljati unutar pravnih oblika djelovanja kao što su: trgovačko društvo, zadruga, obrt, udruga ili ustanova. Iako ne postoje direktni poticaji za razvoj društvenog poduzeća, ipak se razvoj društvenog poduzetništva potiče osiguravanjem sredstava iz različitih fondova i natječaja.

Da društveno poduzeće u Hrvatskoj može biti itekako uspješno pokazuju nam primjeri poduzetničkih ideja koje smo izdvojili. Želite li znati više o društvenim poduzećima u Hrvatskoj kliknite na LINK.

Bistro Punkt – restoran u Puli koji je uspješno integrirao osobe s invaliditetom u svoj rad. Osnovan je 2016. godine s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihove integracije u društvo na području ugostiteljstva i poljoprivrede. Danas broje 11 zaposlenih od kojih su gotovo 70 % osobe s invaliditetom ili druge teško zapošljive osobe.

Humana Nova – socijalna zadruga u Čakovcu društveno je poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba proizvodnjom i prodajom kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala. Aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode. Zadruga zapošljava 38 osoba, od čega 22 osoba s invaliditetom i 11 osoba iz domene društveno isključenih osoba.

Green Tools Tech – mali je europski startup s misijom razvoja i proizvodnje tehnologije koja će podržati regenerativne poljoprivrednike, organske uzgajivače, vrtlare, permakulturiste i druge ljude koji su svoj život posvetili održivim vrtlarskim praksama.

HUKI u svom radu posebno njeguje fair-share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima na brojim projektima i programima za mlade. Ako želiš saznati više o tome kako se uključiti i steći nova znanja, vještine i poznanstva, informiraj se na mrežnoj stranici HUKI-ja.

Sunce razvija vlastito društveno poduzetništvo kroz uslugu Zeleni izleti.

Zelene izlete namijenili smo i prilagodili djeci svih razreda osnovnih i srednjih škola i vrtićkih grupa kako bi im pružili priliku za povezivanje i razumijevanje prirode, kako bi ih upoznali s osnovnim sustavom funkcioniranja prirodnih procesa te im omogućili uživanje u učenju kroz druženje.

Za sve informacije o Zelenim izletima slobodno nam se javite na [email protected] ili na 021 360 779.

Tagovi: