Seminar „Sudjelovanje javnosti u okolišnim postupcima”

Seminar „Sudjelovanje javnosti u okolišnim postupcima”

U četvrtak, 6.4.2017. Udruga BIOM i Udruga Sunce održale su seminar „Sudjelovanje javnosti u okolišnim postupcima” u hotelu Panorami u Zagrebu.

Sudionici seminara bili su predstavnici županijskih upravnih odjela nadležnih za zaštitu okoliša, okolišne organizacije s iskustvom sudjelovanja u brojnim okolišnim postupcima, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.  U okviru seminara prezentirati su rezultati istraživanja o provedbi   zakonskih obaveza vezanih uz sudjelovanje javnosti na županijskoj razini. Također prezentirana su iskustva županija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, a vezano za provedbu ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu i sudjelovanje javnosti u ovim postupcima. Iz Ureda pučke pravobraniteljice čuli smo o slučajevima povezanim s okolišnim pitanjima. Udruga Sunce i BIOM predstavili svoja iskustva sudjelovanja u okolišnim postupcima na sudu dok su WWF Adria te Zelena Istra prezentirali rezultate analize zakonodavnog okvira za sudjelovanje javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš i strateške procjene utjecaja na okoliš.

Iznimno nas je oduševio odaziv županija i iskazan interes za tematiku seminara. Naime, seminaru su prisustvovali predstavnici 12 županija iz RH.

Kroz međusektorsku suradnju donesene su preporuke za unaprjeđenje sudjelovanja javnosti i zainteresirane javnosti u okolišnim postupcima, provedbu okolišnih postupaka i rad povjerenstava. Osobito je utvrđena nužnost unaprjeđenja rada povjerenstva u postupcima procjene utjecaja na okoliš.

Čist i zdrav okoliš te očuvana priroda interes su svakog od nas. Istovremeno su oni izloženi sve većem pritisku različitih projekata. Okoliš ne može zastupati sam sebe, te ulogu odvjetnika okoliša  često putem sudjelovanja javnosti preuzimaju građani na sebe.

S druge strane, sudjelovanje  javnosti te osobito lokalnog stanovništva donosi cijeli niz prednosti od donošenja utemeljenih odluka, do podrške lokalnog stanovništva, izbjegavanja konflikata. Očekujemo da će se izrađene preporuke  što prije i primijeniti  s ciljem postizanja učinkovite zaštite okoliša te osobito zaštite ekološke mreže kao dijela europske mreže zaštićenih područja Natura 2000.

Seminar je održan u okviru  IPA projekta “Odgovorno za prirodu”. Projekt financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH, a potporu projektu je dalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Seminar2_IPA (3) Seminar2_IPA (4)

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET