Riječki Prirodoslovni muzej ugostio izložbu „Plastična (noćna) mora“

Posjetitelji Prirodoslovnog muzeja u Rijeci do 22. ožujka mogu na zanimljiv način istražiti kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije te kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek. Izložba „Plastična (noćna) mora“, koju je postavila Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, donosi interaktivne eksponate načinjene od plastike, a osnovni cilj je proširiti svijest o opasnosti pretjerane konzumacije jednokratne plastike, kao i nikad veću potrebu za adekvatnim odvajanjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada.

Edukatorice Sunca u riječkom Prirodoslovnom muzeju organizirale su i radionice za osnovnoškolce, koje kroz dinamičan i inspirativan edukativni program imaju za cilj senzibilizirati najmlađe za problematiku onečišćenja mora.

Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva. Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 % morskog otpada pluta na morskoj površini; dodatnih 15 % ostaje u vodenom stupcu, a 70 % nalazi se na morskom dnu.  

Sve veću opasnost po morske i kopnene ekosustave, ali i zdravlje čovjeka, predstavlja i mikroplastika.

Izložba je postavljena u sklopu ML-Repair projekta, čiji je opći cilj sprječavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskom moru.

Nositelj projekta je CA’ Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split.

Tagovi: