Riječki Prirodoslovni muzej ugostio izložbu „Plastična (noćna) mora“

Riječki Prirodoslovni muzej ugostio izložbu „Plastična (noćna) mora“

Posjetitelji Prirodoslovnog muzeja u Rijeci do 22. ožujka mogu na zanimljiv način istražiti kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije te kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek. Izložba „Plastična (noćna) mora“, koju je postavila Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, donosi interaktivne eksponate načinjene od plastike, a osnovni cilj je proširiti svijest o opasnosti pretjerane konzumacije jednokratne plastike, kao i nikad veću potrebu za adekvatnim odvajanjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada.

Edukatorice Sunca u riječkom Prirodoslovnom muzeju organizirale su i radionice za osnovnoškolce, koje kroz dinamičan i inspirativan edukativni program imaju za cilj senzibilizirati najmlađe za problematiku onečišćenja mora.

Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva. Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 % morskog otpada pluta na morskoj površini; dodatnih 15 % ostaje u vodenom stupcu, a 70 % nalazi se na morskom dnu.  

Sve veću opasnost po morske i kopnene ekosustave, ali i zdravlje čovjeka, predstavlja i mikroplastika.

Izložba je postavljena u sklopu ML-Repair projekta, čiji je opći cilj sprječavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskom moru.

Nositelj projekta je CA’ Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET