Rezolucija Zemlja – na ušću Neretve prikupljeno105 kilograma otpada

Rezolucija-zemlja-ušće-neretve-sunce

Na Dan planeta Zemlje na 70 lokacija diljem Hrvatske organizirana je najveća ekološka akcija u povijesti Hrvatske! Čak 8000 volontera zasukalo je rukave i prikupilo 250 tona otpada u sklopu ekološkog projekta Večernjeg lista “Rezolucija Zemlja“. U organizaciji Sunca, na ušću Neretve u samo dva sata, prikupljeno je 105 kilograma otpada na 100 metara pješčane plaže.

Uz pomoć zaposlenica Sunca, volonterki Europskih snaga solidarnosti, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Kiteboarding centra Komin, omladinske škole NK Neretvanac i Tinker Labs školica iz Metkovića čistilo se punom parom.

rezolucija-zemlja-udruga-sunce-neretva-usće-neretve

U akciji čišćenja i monitoringu otpada sudjelovalo je oko 50 ljudi. Među njima je bilo i 30 djece u dobi od šest do osam godina.

– Naravno da smo se odazvali akciji Rezolucija Zemlja, ova plaža je u našem dvorištu. Također, djecu je važno educirati o štetnosti morskog otpada na biljni i životinjski svijet. – rekla je Katarina Tošić iz Tinker Labs Metković.

Prije početka akcije čišćenja zaposlenice Sunca održale su kratku edukaciju o morskom otpadu, zbog koje je djeci cijela aktivnost bila još zanimljivija.

– Najzanimljiviji predmet koji smo pronašli bila je velika plastična kanta duboko zakopana u pijesku. Prvo smo mislili da je neka plastična čaša. Ali kako je nismo mogli izvući kopali smo skoro 10 minuta i na kraju izvukli veliku kantu. – ispričali su nam mali nogometaši NK Neretvanca.

rezolucija-zemlja-ušće-neretve-udruga-sunce

Prikupljeni otpad uglavnom se sastojao od plastičnih predmeta, kao što su boce, limenke, šlape, veliki gumeni dijelovi, dječje stolice i stolice za plažu. Nakon što je otpad prikupljen, pobrojale su se njegove sastavnice po vrsti i težini.

Praćenje stanja kontinuirano je prikupljanje podataka o vrsti i količini otpada koji se sakuplja putem akcija čišćenja, kao što je Rezolucija Zemlja.

– Inače, sve prikupljene predmete sa 100 metara plaže popišemo. Ovi podatci nam služe pri zagovaranju kod izrade budućih planova i mjera za morski otpad. Nije dovoljno samo čistiti. Potrebno je otkriti izvor otpada i zaustaviti njegov dotok u okoliš. – naglasila je Maja Golem, stručna suradnica Sunca.

Pojednostavni Protokol za praćenje stanja otpada iz mora dostupan je svima na poveznici.

Iz Kiteboarding centra redovito čiste ovu plažu i baš su je nedavno samostalno očistili. Da nisu, brojka prikupljenog otpada bi bila zasigurno zastrašujuća.

– Mi se zaista trudimo radit i živjeti na ovoj lokaciji u skladu s prirodom i čistimo redovito. Naš je problem nedostatak kanti za smeće na plaži te činjenica da s ove lokacije Grad Ploče ne vrši uslugu odvoza otpada. – objasnila je članica Kiteboarding centra.

rezolucija-zemlja-ušće-neretve-udruga-sunce

Sunce se akciji Rezolucija Zemlja pridružilo već prošle godine kada je prikupljena otprilike ista količina otpada.

Prevladavao je plastični otpad, ali ipak nešto drukčiji nego ove godine. Više pročitaj OVDJE.

– Sunce još od 2018. godine čisti ovu plažu i prikuplja znanstvene podatke. Naš je cilj očuvati prirodu i okoliš te poticati druge da se uključe u zajedničku borbu protiv zagađenja. Neki od sudionika već su pitali kada će biti sljedeća akcija. Ljudi primjećuju kako su one zaista postale nužne, a otpad u okolišu nepodnošljiv. – zaključila je Maja Jurić, voditeljica komunikacija Sunca.

Uz čišćenje i monitoring, Sunce organizira i edukativne radionice te provodi usluge i projekte koji su usmjereni na promicanje održivog razvoja te zaštitu prirode i okoliša. Postani član Sunca i već sutra sudjelovanjem u raznim našim aktivnostima možeš doprinijeti zajednici i potaknuti pozitivne promjene u okolišu.

Tagovi: