Provedba edukacijskog programa „Mali koraci za održivo društvo”

radionica-održivo-igra-djeca

U sklopu projekta Mali koraci za održivo društvo – Putovanje prema ekološkoj svijesti koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja edukatorice Sunca osmisle su skup radionica za djecu kojima smo približili pojam okoliša i načine za njegovo očuvanje. Naglasak je programa na edukaciji djece u području odgovornog stvaranja i postupanja s otpadom u cilju uvođenja pozitivnih oblika ponašanja u izravnom radu s djecom. 

Od početka godine družili smo se s predškolskim uzrastom DV Kadujica i njihovima odgajateljicama, u nastavku pročitajte kako nam je bilo.

1. Radionica: Moja staklenka komposta  

Na prvoj radionici bavili smo se izradom komposta u staklenci na kojoj smo upotrebljavali biootpad koji je vrtić prikupljao. Izrađeni kompost zapisan je u svaki dnevnik za praćenje razine razgradnje komposta, uz tjedno bilježenje vlažnosti, temperature i mirisa.  

2. Radionica: Igra s otpadom 

Tijekom radionice djeca i odgojiteljice skupljale su role toaletnog papira koje su iskorištene za izradu različitih životinjica, potičući kreativnost i ekološku svijest kod djece. Djeca su se većinom odlučila za izradu pčelice, bubamare, raka, morskog psa i sove, a kako su radovi ispali možete pogledati na slikama. 

3.Radionica: Hranilice za ptice 

Nastavili smo se educirati o važnosti smanjivanja biootpada iskorištavanjem u druge svrhe. Tako smo izrađivali hranilice za ptice od korica naranče koje su bile namijenjene za biootpad nakon pripreme zdravog soka. Hranilice se jednostavno zavežu konopcima kroz prethodno probijene rupe i napune sjemenkama. Za kraj, vješali smo ih na ogradu dvorišta vrtića kako bi omogućili hranu našim ptičicama u zimskom razdoblju. 

4. Radionica: Glinamolske životinje 

Druženje smo nastavili izradom životinja od glinamola, koristeći materijale koje već imamo te prikupljeni karton od jaja koji je poslužio za izradu ušiju kod zečića. Na ovaj način, potaknuli smo kod djece kreativnost te osvještenost o iskorištavanju različitih materijala za izradu predmeta. 

5. Radionica: Održivo cvijeće 

Po običaju, bavili smo se iskorištavanjem otpada, pa smo tako tijekom pete radionice iskorištavali jednokratne čaše i čepove, kako bismo izradili kreativno cvijeće u pitaru.  

6. Radionica: Reciklirane igre 

Kako ne bi sve bilo samo u radu, na šestoj radionici učili smo kako se odvaja otpad, ali igrom. Za početak, morali smo razdvojiti prirodne i neprirodne stvari koje pronalazimo u okolišu, naglašavajući što je dobro, a što nije za naš planet. Također, imali smo priliku razgovarati i o bioraznolikosti živog svijeta. Učili smo kako razlikovati materijale te kako odvajati otpad na zabavan način pomoću kartica vrsta otpada. 

7. Radionica: Biljke – začinsko i ljekovito bilje 

Tijekom proteklih radionica educirali smo se o biljkama upoznavanjem s autohtonim vrstama mediteranskog bilja. Djeca su učila  kako prepoznati i koristiti mediteransko bilje. Učili smo kako sušiti bilje te izraditi mirisne jastučiće. Saznali smo i kako posijati sjeme te kako nastaviti pratiti rast biljke. 

8. Radionica: Herbarij mediteranskog bilja 

Prema iskazanom zadovoljstvu, i sljedeću radionicu odlučili smo posvetiti nastavku rada s biljkama, pa smo izrađivali herbarij što je izvrsna prilika za edukaciju djece o autohtonim vrstama bilja.  

Djeca su pokazala veliki interes za rad s biljem, a po završetku izrade herbarija razgovarali smo i o načinima kako kreativno iskoristiti prešano bilje. Jedan od načina bio je i izrada likovnih izražaja na papiru kombinacijom crtanja i prešanog cvijeća.  

9. Radionica: Živjeti u moru 

Educirali smo djecu o hranidbenoj mreži mora, živom svijetu koji se nalazi u moru te izazovima s kojima se morski organizmi suočavaju. Započeli smo s problemom koji dolazi s kopna – naravno riječ je o plastici, točnije mikroplastici koju smo promatrali u uzorku pjeska pod povećalom. Također, saznali smo i kako se riba uhvati u mrežu, ali i drugi organizmi koji slučajno završe u istoj. Za kraj, igrali smo igru „Tko je koga pojeo?“ gdje su djeca imala različite uloge morskih organizama (morski pas, ribe, spužve, morski puževi, plankton i sl.), ali i čovjeka. Uz vođenje kroz pričanje priče, zadatak je bio ispreplesti hranidbenu mrežu pogađanjem „tko je koga pojeo“. Kroz igru i priču približili smo pojam hranidbene mreže mora.  

Radionice projekta “Mali koraci za održivo društvo” pokazale su se izuzetno uspješne u edukaciji i podizanju ekološke svijesti među najmlađima. Djeca su kroz igru, kreativne aktivnosti i praktičan rad naučila važne lekcije o očuvanju okoliša, recikliranju, smanjenju otpada te brizi za biljke i životinje. Oduševljenje i interes koje su pokazala tijekom radionica potvrđuju važnost i uspješnost ovog pristupa. 

Uvjereni smo da će stečena znanja djeca prenijeti i na svoje svakodnevne aktivnosti te da će naši mališani nastaviti razvijati ekološke navike. Ovaj projekt samo je početak njihovog dugoročnog putovanja prema odgovornijem i održivijem društvu. Zahvaljujemo svim sudionicima, odgajateljicama i roditeljima na podršci i suradnji. Radujemo se budućim projektima i druženjima. 

Tagovi: