Primjer dobre prakse – Dječji vrtić “Popaj”

Povodom obilježavanja dana planeta Zemlje 2013. godine Udruga Sunce održala je predavanje o štetnosti korištenja jednokratnih plastičnih čaša u dječjim vrtićima. U svrhu poticanja vrtića na promjenu ponudili smo svakom vrtiću koji tijekom 2013. godine jednokratne plastične čaše zamijeni višekratnim prigodnu nagradu, ovisno o brzini realizacije ovog „poduhvata“.
Sa zadovoljstvom objavljujemo da je i Dječji vrtić “Popaj” (Benkovačka 2, Split) poslušao naš savjet i time zaslužio nagradu – Zeleni izlet na Marjan!
Vrtić je zamijenio jednokratne plastične čaše onima od “rostfrei” materijala, ali tu nisu stali…Nabavili su i higijenske ormariće te ugravirali znakove na čaše. Djeca sama ulijevaju vodu iz vrča s poklopcem i odlažu čaše u označenu pregradu u zatvorenom ormariću. Spremačica svakodnevno pere čaše i raspoređuje ih u pregrade.  Da je sve čisto i dobro funkcionira kažu odgojiteljice Ljiljana Buljan i Anđelka Tomić.
Nadamo da će i drugi vrtići prepoznati da i sami mogu pridonijeti očuvanju našeg planeta Zemlje i o održivom razvoju te prestati s ovom nepotrebnom potrošačkom navikom. One vrtiće koji se to odluče napraviti do kraja 2014. godine Udruga Sunce će također nagraditi Zelenim izletom na Marjan.