Poziv na JEDRO okrugli stol – upravljanje vodama u Hrvatskoj

Jedro

Dalmacija, jedna od najljepših regija Hrvatske, ističe se bogatstvom prirodnih ljepota, uključujući obalu Jadranskog mora, otoke, planine i rijeke. Međutim, suočena je s brojnim izazovima u vezi s upravljanjem vodnim resursima, posebno u kontekstu ekološke krize i klimatskih promjena.

Izazovi u provedi reforme vodnog sektora i potencijali za poboljšanje sustava upravljanja

Da javno upravljanje vodama u Hrvatskoj nije na zadovoljavajućoj razini svjesna je i vlast koje je prije desetak godina pokrenula reformu vodnog sektora. Doprinos kvalitetnijem upravljanju vodama u Hrvatskoj želi ponuditi i tematska mreža JEDRO koja je provela istraživanje s preko 50 predstavnika lokalnih vlasti i vodnih komunalnih poduzeća, kako bi detektirala izazove u provedbi navedene reforme te potencijale za poboljšanje sustava upravljanja ovim javnim dobrom.

JEDRO, djeluje u okviru istoimenog europskog projekta “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad”. Projekt vodi Zelena akcija u suradnji s 10 nevladinih organizacija iz Hrvatske, među kojima je i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce te Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Poziv na okrugli stol u Zagrebu

Ovim putem tematska mreža JEDRO poziva sve zainteresirane građane, stručnjake, lokalne vlasti, predstavnike javnih isporučitelja vodnih usluga i ostale dionike da se pridruže okruglom stolu koji će se održati 14. lipnja 2023. godine u 14:00 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, smještenoj na adresi Perkovčeva ulica br. 2 u Zagrebu.

Tema okruglog stola je reforma vodnih usluga u Hrvatskoj. Cilj okruglog stola je upoznati stručnu i zainteresiranu javnost o važnosti reforme vodnih usluga te raspraviti provedene i planirane korake u reformi. Sudionici će imati priliku upoznati se s analizom prikupljenih podataka te će se raspravljati o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se postigao održivi razvoj i bolje upravljanje vodnim resursima.

Na okrugli stol pozvani su i predstavnici relevantnih dionika u procesu upravljanja vodnim resursima, uključujući nadležna ministarstva, lokalne vlasti, Hrvatske vode i javne isporučitelje vodnih usluga.

Stoga vas pozivamo na sudjelovanje na okruglom stolu i raspravi. Nadamo se vašem dolasku te vas molimo za potvrdu o sudjelovanju (do 13. lipnja 2023.) u obrascu dostupnom na ovoj poveznici.

Ovo priopćenje nastalo je u okviru projekta “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zelene akcije.

Tagovi: