Povirimo zajedno u volonterski kutak

Prošlo je punih 6-mjeseci otkako je Udruga Sunce na 12 mjeseci, u sklopu projekta „Mali koraci za održivo društvo“ unutar programa Europske volonterske službe, primila volonterku Milanu Peshikj iz Skopja. U samo pola godine, Milana je otkrila svoj talent, koji se temelji na spoju umjetnosti i prirode.

Suradnjom na aktivnostima Dalmatia Green programa razvila sam znanje o eco-friendly interijeru, naučila sam kako kreativno restaurirati stari namještaj da opet dobije ”dušu”,  kaže Milana, koja Dalmatia Green iznajmljivačima savjetuje kako eko dekorirati njihov interijer. U eko apartmanu svaki detalj priča svoju priču, a inovativne dekoracije i restaurirani namještaj ga čine autentičnim. Da bi inspirirali iznajmljivače, prvo je potrebno početi kod sebe. Stoga je u prostorijama Udruge kreativno restaurirala namještaj po principu use-reuse-recycle, a isti model primjenjuje putem radionica za vrtiće, gdje djecu educira kako izraditi vlastite ekološki-prihvatljive dekoracije i igračke.

Milana također sudjeluje kao asistentica na Zelenim izletima za djecu koje Udruga Sunce provodi na manje prepoznatim turističkim lokacijama. ”Interesantno je u praksi vidjeti sadašnju djecu – t.z. indoor generaciju, koja uopće nije povezana s prirodom, a tehnologija im je jedini smisao života. Djeca ne znaju više ni šetati po travi i stoga smatram da su Zeleni izleti zaista korisni kako bi im se približi priroda i zdrav način života.”

Slobodno vrijeme posvetila je crtanju mandala. Mandala je jedan od najstarijih i univerzalnih simbola poznatih čovjeku; na sanskrtu znači “krug”, a možemo je naći svugdje od paleolitskih gravura do srednjovjekovne alkemije i tibetanskog budizma. U sadašnje vrijeme često se koristi za određivanje emocija i rad na cjelovitosti osobnosti.

”Pošto me inspirira spoj umjetnosti, psihologije i prirode, razvila sam svoj program – Art Therapy in Nature. Moju buduću karijeru vidim u tom smjeru, a program EVS-a mi omogućava da dobijem što više znanja i iskustva, kako bi mogla samostalno provoditi takav tip radionice i pomoći sudionicima da upoznaju svoje emocije u kombinaciji s umjetnošću.”

Milana voli splitsko sunce i more, pogotovo sada kad počinje ljeto, pa će se moći kupati svaki dan. Jedino što joj stvara kulturni šok jest ”zatvorenost” Dalmatinaca. ”U Skopju su socijalni krugovi puno otvoreniji, lakše se je povezati s lokalnom zajednicom i sklopiti prijateljstva.”

Mi se veselimo njezinim novim  kreativnim radovima u narednim mjesecima. Ako vas zanima više o EVS iskustvu, pogledajte Milanin promotivni EVS VIDEO.