Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona za 2015. godinu

Već smo zagazili u drugu polovicu 2015. godine pa je došlo vrijeme da Vas izvijestimo o radu Zelenog telefona u proteklom polugodištu.

Od 1. siječnja do 30. lipnja 2015. godine, u okviru projekta “Partnerstva za okoliš” financiranog od Europske Unije i sufinanciranog od UZUVRHA, na Zeleni telefon Udruge Sunce pristiglo je 229 prijava  građana.

Zeleni telefon je otvorena linija za pozive građana vezane za stanje u okolišu.
Pozive upućene na broj 072 123 456 s fiksnih telefonskih linija s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije zaprima Zeleni telefon Udruge Sunce.
Zeleni telefon zaprimio je ukupno 229 poziva (bilježi se rast od 76 slučajeva) od čega je 126 slučajeva (55%) riješeno.

Sad već tradicionalno na vrhu ljestvice su pozivi vezani za otpad i to ukupno 103 poziva (45%), 29 više no u isto vrijeme prošle godine. Sa zadovoljstvom možemo reći kako svjedočimo povećanom interesu i sudjelovanju građana u provođenju odvojenog prikupljanja otpada mada infrasturktura ne zadovoljava niti minimalne standarde. Nažalost, ukoliko lokalne vlasti ne reagiraju žurno riskiramo suprotni efekt. Tako građani sve više prijavljuju lokacije gdje se javlja potreba za spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada što smatramo izvrsnim pokazateljem volje da se uključe u organiziranje svoje životne sredine. Isto ćemo kroz rad na Zelenom telefonu nastaviti podržavati, te iskoristiti sve prijedloge i mišljenja građana prilikom sudjelovanja u izradi novih planova gospodarenjem otpadom u niz gradova i općina.

Pozive o otpadu slijede pozivi svrstani u kategoriju „životinje“ (21) te oni vezani za zelenilo (17). Također, u rubrici „razno“ (ukupno 19 slučajeva) nalazimo raznolike upite vezane za komunalne probleme pretežito građana grada Splita (većina poziva upućena je upravo iz Splita- ukupno 147) kao što su plakatiranje, grafitiranje, izgled stare gradske jezgre, stanje prometnica Splita, itd.

Zeleni telefon nastavlja sa svojim radom o kojem ćemo Vas izvijestiti početkom 2016. godine!

„Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Udruge Sunce i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.“