Plemenita periska – kako je pokušavamo spasiti

periska-pinna-nobilis

Pinna nobilis najveći je školjkaš na području Jadranskog i Sredozemnog mora. Ova zakonom zaštićena vrsta (NN 144/2013), endem je Sredozemlja i ima važnu ekološku ulogu jer filtrira morsku vodu, čime doprinosi povećanju prozirnosti morske vode, a algama, spužvama i drugim beskralješnjacima pruža podlogu za život. Ovaj školjkaš živi u obalnom pojasu na dubinama između 0,5 i 60 metara. Najveća izmjerena visina jedinke plemenite periske iznosila je 120 cm.  

Masovni pomor ovog školjkaša uočen je unutar španjolskog dijela Sredozemnog mora u jesen 2016. godine, dok je u Jadranskom moru prva dojava o pomoru zabilježena 2019. godine. Zbog masovnog izumiranja ove vrste diljem Sredozemlja IUCN je status periske 2019. službeno promijenio iz osjetljive vrste (VU) u kritično ugroženu (CR).

Stoga je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenut projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru.

Slika 1. Plemenita periska – Pinna nobilis

U sklopu usluge izrade, postavljanja i vađenja kolektora za hvatanje ličinki plemenite periske (Pinna nobilis) kao i identifikacije i vađenja mlađi periski iz kolektora na području Nacionalnog parka Mljet, Udruga Sunce provela je dva terenska istraživanja. U razdoblju od 14. – 15.6.2021. postavili smo 6 kolektora na dvije lokacije, Hrid Štit i Veliko jezero,, dok smo 11.11.2021. proveli vađenje kolektora i identifikaciju ličinki i mladih jedinki.

Kolektori za prihvat ličinki, u prijašnjim istraživanjima, pokazali su se kao dobar alat za zaštitu ličinki od predatora. Kolektorske mrežice za prikupljanje ličinki sastoje se od zamršenog najlonskog filamenta, primjerice vrećica za luk ili krumpir. Smještene su unutar polietilenskih mrežica pričvršćenih na glavni konop. Cijeli sustav pričvršćen je na mali betonski vez i privezan za signalnu plutaču za konop koja cijeli kolektor drži okomito u stupcu vode.

Slika 2. Postavljanje kolektora

Prilikom vađenja kolektore smo pažljivo uklonili, a prilikom transporta do kopna držali smo ih u plastičnim posudama s morskom vodom.

Slika 3. Izvađeni kolektori

Vađenje i identifikaciju proveli smo pažljivo jer su ljušture krhke i veličine od 0,5-9 cm. Posebnu pozornost obratili smo na mlade jedinke plemenite periske kako nam koja ne bi promaknula.

Slika 4. Mlade jedinke beskralježnjaka izvađene iz kolektora

Prilikom pregleda, pronašli smo različite mlade jedinke beskralježnjaka, ali nažalost niti jedna nije bila plemenita periska P. nobilis. U kolektorima smo pronašli mlade jedinke školjkaša, puževa, rakovica, kozica, zvjezdača, zmijača, trpova i plaštenjaka.

Iako pregledom kolektora postavljenih u sklopu ovog istraživanja nisu pronađene ličinke ili mlade jedinke vrste P. nobilis, zbog pozitivnih nalaza u drugim dijelovima Jadrana, prvenstveno u Nacionalnom Parku Brijuni, ne bi se trebalo odustati od postavljanja kolektora i traženja odraslih živih jedinki na području NP Mljet i u narednim godinama.

Tagovi: