Plastična (noćna) mora – Putujuća izložba Udruge Sunce Split

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u sklopu međunarodnog projekta „ML REPAIR“ postavila je prošle jeseni u City Center One u Splitu izložbu pod nazivom Plasticamente – Plastična (noćna) mora! Građani su imali prilike na zanimljiv način istražiti kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije i kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek? Dalje u tekstu donosimo komentare posjetitelja izložbe u Splitu, pa i onih najmlađih, te fotografije s postavljene izložbe.

Istu priliku dobit će građani Rijeke, Dubrovnika i Zadra. U Zadru se izložba postavlja sljedeći tjedan i trajat će ukupno 2 tjedna. U centru City Galleria od 22. siječnja do 5. veljače 2019. godine svakim radnim danom od 8 do 21 sat, građani i građanke Zadra moći će svoje najmlađe upoznati s opasnostima plastike u morima na interaktivan način kroz istraživanje, igru i umjetnost.

Izložba donosi interaktivne eksponate načinjene upravo od plastike, a osnovni cilj je proširiti svijest o opasnosti pretjerane konzumacije jednokratne plastike, kao i nikada veću potrebu za adekvatnim odvajanjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva. Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 % morskog otpada pluta na morskoj površini; dodatnih 15 % ostaje u vodenom stupcu, a 70 % nalazi se na morskom dnu. Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati 1 tonu plastike na svake 3 tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe, a sve veću opasnost po morske i kopnene ekosustave, ali i zdravlje čovjeka, predstavlja i mikroplastika.

Izložba se postavlja u sklopu ML-Repair projekta. Opći cilj projekta ML-REPAIR je sprečavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskom moru. Nositelj projekta je CA’ Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su Talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split.

Osim postavljanja izložbe, Udruga Sunce Split u svakom će gradu organizirati i edukativne radionice za djecu osnovnih škola. Edukatorice Udruge Sunce dizajnirale su dinamičan i inspirativan edukativni program koji za cilj ima djecu senzibilizirati upravo za navedene probleme. Kroz igru i istraživanje, naši najmlađi najviše uče. U Zadru su prijave već zatvorene, ali sve zainteresirane škole Dubrovnika i Rijeke slobodne su se javiti u Udrugu Sunce Split i dogovoriti eventualna gostovanja.

Pojedinac sam može doprinijeti smanjenju problema. Svaki put kada idemo na plažu ili se nalazimo u blizini mora, potrebno je osvijestiti kakvu štetu slučajno zalutali komad plastike, boca, omot od sladoleda, plastična vrećica, ležaji na napuhivanje, čaše i slično mogu prouzročiti za morski ekosustav, a time posljedično i zdravlje i sigurnost ljudi. Uživaj u plaži, ali je i ostavi čistom. Svaki put kad kreneš s plaže, pokupi dio otpada bilo da je tvoj ili tuđi!

Pogledatje on-line Flip-book o izbožbi!

Pročitajte utiske naših posjetitelja iz Splita!

Tagovi: