Plastična (noćna) mora – Putujuća izložba Udruge Sunce Split

Plastična (noćna) mora – Putujuća izložba Udruge Sunce Split

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u sklopu međunarodnog projekta „ML REPAIR“ postavila je prošle jeseni u City Center One u Splitu izložbu pod nazivom Plasticamente – Plastična (noćna) mora! Građani su imali prilike na zanimljiv način istražiti kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije i kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek? Dalje u tekstu donosimo komentare posjetitelja izložbe u Splitu, pa i onih najmlađih, te fotografije s postavljene izložbe.

Istu priliku dobit će građani Rijeke, Dubrovnika i Zadra. U Zadru se izložba postavlja sljedeći tjedan i trajat će ukupno 2 tjedna. U centru City Galleria od 22. siječnja do 5. veljače 2019. godine svakim radnim danom od 8 do 21 sat, građani i građanke Zadra moći će svoje najmlađe upoznati s opasnostima plastike u morima na interaktivan način kroz istraživanje, igru i umjetnost.

Izložba donosi interaktivne eksponate načinjene upravo od plastike, a osnovni cilj je proširiti svijest o opasnosti pretjerane konzumacije jednokratne plastike, kao i nikada veću potrebu za adekvatnim odvajanjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva. Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 % morskog otpada pluta na morskoj površini; dodatnih 15 % ostaje u vodenom stupcu, a 70 % nalazi se na morskom dnu. Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati 1 tonu plastike na svake 3 tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe, a sve veću opasnost po morske i kopnene ekosustave, ali i zdravlje čovjeka, predstavlja i mikroplastika.

Izložba se postavlja u sklopu ML-Repair projekta. Opći cilj projekta ML-REPAIR je sprečavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskom moru. Nositelj projekta je CA’ Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su Talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Split.

Osim postavljanja izložbe, Udruga Sunce Split u svakom će gradu organizirati i edukativne radionice za djecu osnovnih škola. Edukatorice Udruge Sunce dizajnirale su dinamičan i inspirativan edukativni program koji za cilj ima djecu senzibilizirati upravo za navedene probleme. Kroz igru i istraživanje, naši najmlađi najviše uče. U Zadru su prijave već zatvorene, ali sve zainteresirane škole Dubrovnika i Rijeke slobodne su se javiti u Udrugu Sunce Split i dogovoriti eventualna gostovanja.

Pojedinac sam može doprinijeti smanjenju problema. Svaki put kada idemo na plažu ili se nalazimo u blizini mora, potrebno je osvijestiti kakvu štetu slučajno zalutali komad plastike, boca, omot od sladoleda, plastična vrećica, ležaji na napuhivanje, čaše i slično mogu prouzročiti za morski ekosustav, a time posljedično i zdravlje i sigurnost ljudi. Uživaj u plaži, ali je i ostavi čistom. Svaki put kad kreneš s plaže, pokupi dio otpada bilo da je tvoj ili tuđi!

Pogledatje on-line Flip-book o izbožbi!

Pročitajte utiske naših posjetitelja iz Splita!

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET