Održana završna konferencija projekta VOLI

Održana završna konferencija projekta VOLI

Volontiranje osnažuje mlade i pomaže im u razvijanju samopouzdanja, a osjećaj da su napravili nešto korisno za dobrobit zajednice, neprocjenjiv je – zajednički je zaključak sudionika završne konferencije projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! – školski volonterski programi u zaštićenim područjima prirode“ (VOLI), održane 11. i 12. lipnja na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Na dvodnevnoj konferenciji okupili su se domaći i strani stručnjaci iz područja zaštite prirode, okoliša i obrazovanja, kao i neki volonteri iz projekta, a održane su prezentacije i predavanja o volonterskim programima te njihovoj održivosti. Sudionicima je predstavljena praksa volontiranja u zaštićenim područjima prirode u Nizozemskoj, Makedoniji i Hrvatskoj.

Voditeljica programa zaštite prirode u Udruzi Sunce, Zrinka Jakl, u uvodnom izlaganju kazala je kako su neke od namjera razvijanja volonterstva u zaštićenim prirodnim područjima bile integriranje volonterskih programa u škole i približavanje parkova prirode mladima.

-Svjesni smo da djeca i mladi sve manje borave vani, pa je tako jedan od naših ciljeva bio da im vratimo prirodu – kazala je Jakl te navela kako je u sklopu projekta održano 16 info radionica za 371 sudionika, 18 edukacijskih radionica za 88 sudionika te volonterske akcije u Nacionalnom parku Krka, Parku prirode Biokovo, Parku prirode Vransko jezero i na Telašćici. U akcijama je sudjelovalo 70 volontera, skupa s mentorima i učiteljima.

Duška Milinković iz Lige za prevenciju ovisnosti projekt VOLI ocijenila je uspješnim povezivanjem prirode i društva te zaključila kako je značaj volontiranja u prirodi prepoznat na nacionalnoj razini. Biljana Opačić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike naglasila je kako je značaj volontiranja dvojak: volontiranje utječe na rast samopouzdanja kod mladih, a djeca volonteri dalje šire znanja koja su stekli pomažući u zaštićenim prirodnim područjima.

Antonio Jovanovski iz organizacije srednjoškolskih klubova mladih Go Green govorio je o volonterskim iskustvima u Makedoniji, dok je Norman Scheffelaar iz nizozemskog parka prirode Het Nationale Park de Hoge Veluwe, koji se proteže na 5400 hektara, predstavio mogućnosti volontiranja u tom parku.

Nakon prezentacija  i predavanja, sudionici su održali panel diskusiju o razvoju i održivosti školskih volonterskih programa u prirodi.

Provedba projekta projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“  počela je u rujnu 2017., a glavni ciljevi bili su promoviranje i poticanje provedbe programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode te rad na razvoju socijalnih vještina mladih.

Nositelj projekta VOLI!  je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Liga za prevenciju ovisnosti, Obrtna tehnička škola Split, Srednja škola Ivana Lucića – Trogir, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Javna ustanova „Park prirode Vransko jezero“ i Javna ustanova „Park prirode Telašćica“. Projekt se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europski socijalni fond te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupni iznos projekta je: 1.211.473,24 kuna.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET