Održana završna konferencija projekta VOLI

Volontiranje osnažuje mlade i pomaže im u razvijanju samopouzdanja, a osjećaj da su napravili nešto korisno za dobrobit zajednice, neprocjenjiv je – zajednički je zaključak sudionika završne konferencije projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! – školski volonterski programi u zaštićenim područjima prirode“ (VOLI), održane 11. i 12. lipnja na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Na dvodnevnoj konferenciji okupili su se domaći i strani stručnjaci iz područja zaštite prirode, okoliša i obrazovanja, kao i neki volonteri iz projekta, a održane su prezentacije i predavanja o volonterskim programima te njihovoj održivosti. Sudionicima je predstavljena praksa volontiranja u zaštićenim područjima prirode u Nizozemskoj, Makedoniji i Hrvatskoj.

Voditeljica programa zaštite prirode u Udruzi Sunce, Zrinka Jakl, u uvodnom izlaganju kazala je kako su neke od namjera razvijanja volonterstva u zaštićenim prirodnim područjima bile integriranje volonterskih programa u škole i približavanje parkova prirode mladima.

-Svjesni smo da djeca i mladi sve manje borave vani, pa je tako jedan od naših ciljeva bio da im vratimo prirodu – kazala je Jakl te navela kako je u sklopu projekta održano 16 info radionica za 371 sudionika, 18 edukacijskih radionica za 88 sudionika te volonterske akcije u Nacionalnom parku Krka, Parku prirode Biokovo, Parku prirode Vransko jezero i na Telašćici. U akcijama je sudjelovalo 70 volontera, skupa s mentorima i učiteljima.

Duška Milinković iz Lige za prevenciju ovisnosti projekt VOLI ocijenila je uspješnim povezivanjem prirode i društva te zaključila kako je značaj volontiranja u prirodi prepoznat na nacionalnoj razini. Biljana Opačić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike naglasila je kako je značaj volontiranja dvojak: volontiranje utječe na rast samopouzdanja kod mladih, a djeca volonteri dalje šire znanja koja su stekli pomažući u zaštićenim prirodnim područjima.

Antonio Jovanovski iz organizacije srednjoškolskih klubova mladih Go Green govorio je o volonterskim iskustvima u Makedoniji, dok je Norman Scheffelaar iz nizozemskog parka prirode Het Nationale Park de Hoge Veluwe, koji se proteže na 5400 hektara, predstavio mogućnosti volontiranja u tom parku.

Nakon prezentacija  i predavanja, sudionici su održali panel diskusiju o razvoju i održivosti školskih volonterskih programa u prirodi.

Provedba projekta projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“  počela je u rujnu 2017., a glavni ciljevi bili su promoviranje i poticanje provedbe programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode te rad na razvoju socijalnih vještina mladih.

Nositelj projekta VOLI!  je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Liga za prevenciju ovisnosti, Obrtna tehnička škola Split, Srednja škola Ivana Lucića – Trogir, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Javna ustanova „Park prirode Vransko jezero“ i Javna ustanova „Park prirode Telašćica“. Projekt se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europski socijalni fond te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupni iznos projekta je: 1.211.473,24 kuna.

 

Tagovi: