Održana Kick-off konferencija projekta FishNoWaste u Chioggia, Italija

partneri-zaposlenice-sunce-maja-juric-tea-kuzmicic-rosandic

U ribarskom gradu Chioggia u Italiji, 9. i 10. svibnja održana je Kick-off konferencija projekta FishNoWaste. Projekt za cilj ima razviti sinergijsku strategiju za cjelovito prikupljanje otpada nastalog ribarskim aktivnostima koji se stvara u koćarskom ribolovu i odlaže u ribarskim lukama. Konferencija je okupila partnere projekta, predstavnike lokalnih vlasti, sveučilišta, ribarskih udruga i stručnjaka za okoliš iz Italije i Hrvatske.

Predstavljanje ribarskih luka

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Chioggie, Mauro Armelao, koji je naglasio važnost projekta za očuvanje okoliša i promicanje održivog ribarstva. Također je, u uvodu, Silvia Comiati iz Zajedničkog tajništva programa Interreg Italija-Hrvatska predstavila je plan provedbe programa za 2024. godinu.

Detaljne ciljeve i aktivnosti FishNoWaste  projekta predstavio je profesor Alberto Barausse, te planirane pilot aktivnosti za četiri ribarske luke uključene u projekt – Chioggia, Brižine, Rimini i Tribunj.

Vincenzo Viapiano (SST spa), iz luke Chioggia predstavio je aktivnosti vezane uz prikupljanje i upravljanje otpadom te planove za implementacijupilot rješenja za smanjenje otpada. Iz luke Rimini Massimo Pesaresi (Cooperative M.A.R.E. S. c. a r.l.) podijelio je iskustva u prikupljanju otpada na moru i recikliranju odbačenih ribarskih mreža. Goran Kotur iz Lučke uprave Split naglasio je važnost suradnje s lokalnim ribarima i komunalnim tvrtkama u implementaciji pilot aktivnosti. U svojoj prezentaciji Dubravka Bojanić Varezić (Institut za oceanografiju i ribarstvo – Split) istaknula je edukativne aktivnosti usmjerene na studente i mlade, te suradnju s lokalnim ribarima u smanjenju morskog otpada.

Aktivnosti projekta FishNoWaste

Projekt FishNoWaste ima za cilj unaprijediti protokole za smanjenje, prikupljanje i upravljanje otpadom u ribarskim lukama sjevernog Jadrana, s posebnim naglaskom na plastiku. Projekt će povezati istraživačke institucije, ribarske udruge, ribarnice, lučke uprave, općine i nevladine organizacije iz Italije i Hrvatske kako bi zajednički razvili i implementirali dobre prakse i inovativne tehnike za upravljanje otpadom.

FishNoWaste_Kick_off-ribarnica

Sunce će fokusirati na edukaciju i podizanje svijesti o principima smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada te morskom otpadu. Koristit će svoje komunikacijske vještine i kontakte za implementaciju obrazovnih programa i kampanja za podizanje svijesti.

FishNoWaste će aktivno surađivati s drugim relevantnim projektima i inicijativama koji se bave sličnim temama kako bi se promovirala sinergija i razmjena znanja i iskustava. Kroz zajednički rad, inovacije i suradnju, projekt će doprinijeti očuvanju morskog okoliša i promicanju održivog ribarstva, što je od vitalne važnosti za budućnost Jadranskog mora i njegovih obalnih zajednica.

Tagovi: