Otpad nije smeće: održan okrugli stol o sprječavanju nastanka otpada

„Sprječavanje nastanka otpada“ naziv je okruglog stola održanog 19. prosinca 2019. u dvorani Županijske komore Split HGK u sklopu projekta Otpad nije smeće. 

Okrugli stol moderirala je izvršna direktorica Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce Gabrijela Medunić-Orlić, a u panel raspravi sudjelovali su direktor Čistoće Split d.o.o. Lukša Regjo, savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša, Anamarija Puzić iz HGK, direktorica ACT Printlab Andrea Vuković Buljan te voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce Ivana Krstulović Baković.

Gabrijela Medunić-Orlić na samom početku istaknula je kako se o sprječavanju nastanka otpada vrlo malo govori, iako po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom spada u prioritete. Direktor Čistoće Split d.o.o., Lukša Regjo, kazao je kako se smanjenjem nastanka otpada postiže ekonomski najpovoljnije rješenje. Kao najveći izazov, direktor splitske komunalne tvrtke naveo je pronalaženje najučinkovitijih mjera za nepridržavanje pravila, odnosno sankcioniranje prekršitelja. Voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce, Ivana Krstulović Baković predstavila je aktivnosti Udruge u ovoj tematici te zaključila kako je potrebno da svaki građanin preuzme odgovornost za otpad koji stvara.

Savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša osvrnuo se na načine na koje Grad postupa u skladu s ovim prioritetom te pozvao sve posjetitelje da smanje nastanak otpada – kako u svojim domovima, tako i u uredima. Direktorica društvenog poduzeća ACT Printlab, Andrea Vuković Buljan na primjeru poslovanja svoje organizacije istaknula je kako je moguć održiv način poslovanja u poslovnom sektoru te naglasila da partneri sve više prihvaćaju standarde i mjere koji omogućavaju stvaranje što manje otpada, a time i održivost proizvoda.

Okrugli stol o sprječavanju nastanka otpada posljednji je u nizu javnih događaja provedenih u sklopu projekta Otpad nije smeće. U 2019. godini održano je šest tematskih javnih tribina, kao i 34 edukacijske tribine u gradskim kotarevima i Mjesnim odborima grada Splita.

Tagovi: