Najveći splitski fakulteti zajedno moderniziraju nastavu

Neki od najvećih splitskih fakulteta zajedno sudjeluju u novom projektu Udruge Sunce Split vrijednom 1.272.288,34 kn. U projekt su uključeni Kemijsko-tehnološki, Filozofski, Ekonomski i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu koji svojim studentima nude mogućnost da dio svojih nastavnih obveza unutar određenog kolegija odrade kroz programe društveno-korisnog učenja u Udruzi Sunce Split i time steknu odgovarajući broj ECTS bodova. Projekt  Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! – programi društveno-korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj (PAZI! projekt) počeo je prošlog semestra, a trajat će ukupno 2 godine.

Suradnja ova četiri splitska fakulteta i Udruge Sunce Split, rezultirala je organiziranjem 1. konferencije o društveno-korisnom učenju na sveučilištima, skraćenog naziva PAZI! konferencija, koja će se održati na Ekonomskom fakultetu u Splitu 29. i 30. studenog 2018. godine.

Na PAZI! konferenciji sudjelovat će ukupno 60 sudionika/ica iz različitih sektora, od akademske zajednice i privatnog sektora, do aktera civilnog društva i predstavnika Ureda za udruge Vlade RH. U okviru dvodnevne Konferencije partnerske organizacije podijelit će svoje znanje vezano uz dosadašnju provedbu programa DKU kao i rezultate evaluacije provedbe ovih programa. Svoja iskustva prezentirat će i studenti koji su bili uključeni u program DKU, kroz PAZI projekt ali i prethodne projekte Udruge Sunce, a koji su uključivali DKU. Stručnjaci iz Njemačke i Hrvatske sudionicima su pripremili niz radionica i predavanja koja će zasigurno pomoći svim dionicima u Hrvatskoj koji provode svoje programe društveno-korisnog učenja, a jedan od očekivanih rezultata konferencije je i formiranje prve mreže za društveno-korisno učenje u RH.

Društveno-korisno učenje forma je nastave u kojoj student/ica sudjeluje u radu/projektu/aktivnosti koja se smatra korisnom za društvo, a najčešće unutar neke od organizacija civilnog društva. Time formalno ostvaruje određeni broj ECTS bodova unutar određenog kolegija. Ukupno tri strane, fakulteti/nastavnici, studenti i OCD-ovi, imaju dobrobiti od ovog modela. Student doprinosi ostvarenju misije i vizije organizacije, u istom trenutku stječe nova posebna znanja i vještine pod mentorstvom zaposlenika te ostvaruje ishode učenja planiranih određenim kolegijima.

Projekt se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europski socijalni fond te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupni iznos projekta je: 1.272.288,34 kn,  pri čemu sufinanciranje kroz ESF iznosi 1.025.450,89 kn

Tagovi: