Najveći splitski fakulteti zajedno moderniziraju nastavu

Najveći splitski fakulteti zajedno moderniziraju nastavu

Neki od najvećih splitskih fakulteta zajedno sudjeluju u novom projektu Udruge Sunce Split vrijednom 1.272.288,34 kn. U projekt su uključeni Kemijsko-tehnološki, Filozofski, Ekonomski i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu koji svojim studentima nude mogućnost da dio svojih nastavnih obveza unutar određenog kolegija odrade kroz programe društveno-korisnog učenja u Udruzi Sunce Split i time steknu odgovarajući broj ECTS bodova. Projekt  Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! – programi društveno-korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj (PAZI! projekt) počeo je prošlog semestra, a trajat će ukupno 2 godine.

Suradnja ova četiri splitska fakulteta i Udruge Sunce Split, rezultirala je organiziranjem 1. konferencije o društveno-korisnom učenju na sveučilištima, skraćenog naziva PAZI! konferencija, koja će se održati na Ekonomskom fakultetu u Splitu 29. i 30. studenog 2018. godine.

Na PAZI! konferenciji sudjelovat će ukupno 60 sudionika/ica iz različitih sektora, od akademske zajednice i privatnog sektora, do aktera civilnog društva i predstavnika Ureda za udruge Vlade RH. U okviru dvodnevne Konferencije partnerske organizacije podijelit će svoje znanje vezano uz dosadašnju provedbu programa DKU kao i rezultate evaluacije provedbe ovih programa. Svoja iskustva prezentirat će i studenti koji su bili uključeni u program DKU, kroz PAZI projekt ali i prethodne projekte Udruge Sunce, a koji su uključivali DKU. Stručnjaci iz Njemačke i Hrvatske sudionicima su pripremili niz radionica i predavanja koja će zasigurno pomoći svim dionicima u Hrvatskoj koji provode svoje programe društveno-korisnog učenja, a jedan od očekivanih rezultata konferencije je i formiranje prve mreže za društveno-korisno učenje u RH.

Društveno-korisno učenje forma je nastave u kojoj student/ica sudjeluje u radu/projektu/aktivnosti koja se smatra korisnom za društvo, a najčešće unutar neke od organizacija civilnog društva. Time formalno ostvaruje određeni broj ECTS bodova unutar određenog kolegija. Ukupno tri strane, fakulteti/nastavnici, studenti i OCD-ovi, imaju dobrobiti od ovog modela. Student doprinosi ostvarenju misije i vizije organizacije, u istom trenutku stječe nova posebna znanja i vještine pod mentorstvom zaposlenika te ostvaruje ishode učenja planiranih određenim kolegijima.

Projekt se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europski socijalni fond te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupni iznos projekta je: 1.272.288,34 kn,  pri čemu sufinanciranje kroz ESF iznosi 1.025.450,89 kn

 

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET