Maturanti Turističko-ugostiteljske škole posjetili održive Dalmatia Green članove u Zagvozdu i Splitu

dalmatia-green-biokovo-mints

U prosincu smo održali terenske radionice za maturante Turističko-ugostiteljske škole u sklopu projekta Karijera za zeleni i održivi turizam. S partnerom udrugom Info zona posjetili smo Dalmatia Green članove Camp Biokovo u Zagvozdu i Hotel Slavija u Splitu. Ideja je bila da se učenici bolje upoznaju s primjenom načela održivog turizma u praksi.

Učenici Turističko-ugostiteljske škole šire svoje vidike na temu održivog turizma.

– Dajemo učenicima šansu da prošire svoje vidike na temu održivog turizma, kroz upoznavanje primjera u praksi na različitim turističkim destinacijama. Ova iskustva omogućuju im da razumiju kompleksniju sliku održivog poslovanja i kako oni sami mogu učiniti korak prema uspješnoj karijeri u ovom području – rekla je Tihana Arapović, voditeljica projekta u Suncu.

Primjer održivog poslovanja Camp Biokovo i Hotela Slavija.

Učenici su sudjelovali u laganom razgovoru s vlasnicom Camp Biokovo i menadžericom Hotela Slavija. Tako su se upoznali s različitim vrstama poslovanja, potrebnim ulaganjima, prilikama, kao i izazovima koje svaka od ovih vrsta poslovanja nosi.  Sa svim informacijama koje su učenici dobili na terenu i sa radionicama o digitalnom marketingu koje im slijede, učenici će steći potrebno znanje za pisanje članaka o Dalmatia Green članovima i izradu komunikacijskog plana Dalmatia Green programa.

– Jako mi je drago vidjeti kako izgleda poslovanje jednog kampa i isto tako hotela. S obzirom da su to potpuno dvije različite vrste turističkih objekata, jako me zanimalo koje prilike i neprilike svaki od objekta ima i na koji način im pristupaju u svakodnevnom radu – rekao je Lovre Prančić, učenik Turističko-ugostiteljske škole.

Kako osigurati održiv Dalmatia Green objekt?

Učenici su na ovim radionicama naučili kako organizirati svoje poslovanje kad se radi o vanjskom turističkom objektu kao što je kamp. Sad znaju kako osigurati priključke za struju i vodu te osigurati sve potrebne elemente kako bi zadovoljilo Dalmatia Green kriterije. Odgovore na ista pitanja su dobili i na primjeru hotela, koji na sasvim drugi način mora pristupiti poslovanju kako bi se držalo principa održivosti, a zadržavajući maksimalnu efikasnost s obzirom na izazov lokacije hotela u samom centru Splita.

– Trudili smo se da učenje bude zabavno i korisno u isto vrijeme. Učenici su dobili vrijedne savjete o tome kako se držati zeleno i održivo u turizmu, odnosno kako biti cool i ekološki savjestan u isto vrijeme – kazala je  Arapović, voditeljica projekta u Suncu.

održivi-turizam-dalmatia-green

Održivost je važna od samog početka.

Terenskim radionicama se pridružio i Goran Biličić, predsjednik udruge Info zona. On se upoznao s Dalmatia Green objektima i stekao bolju sliku održivog turizma te važnosti zaokretanja kako turističkog, tako i drugih vrsta poslovanja prema održivom.

– Na ovim radionicama sam shvatio koliko je od samih početaka izgradnje turističkog objekta važno integrirati principe održivosti. Održivi principi utječu na samo poslovanje, smanjenje troškova poslovanja, a i najbitnije, na smanjenje utjecaja turizma na prirodu i okoliš – zaključio je Biličić.

karijera-za-održivi-turizam

Tagovi: