Lastovo ima novu poučnu stazu!

Na Trgu lastovskog poklada u Lastovu sinoć je uz klapsku pjesmu, delicije i rukotvorine lokalnih OPG-ova svečano otvorena poučna staza „Preko  sadašnjosti u prošlost“. Dio je to aktivnosti SEA-Med projekta kojeg zajednički ostvaruju Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje,  WWF i Udruga Sunce iz Splita, a s ciljem da područje Parka postane prepoznatljiva turistička destinacija koja potiče očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja.

Poučna staza duga je 6.4 km s mnoštvom ploča, putokaza, igara, planisferom sa zvjezdanim nebom… Vjerujemo kako će se i domaći i gosti uvijek rado prošetati stazom koja posjetitelje upoznaje s iznimno bogatom kulturnom baštinom te prolazi  kroz polja, lokve, vinograde i maslinike našeg Lastova“, rekla je Jelena Matoković, stručna voditeljica Parka prirode Lastovsko otočje.

Prilikom otvorenja Milena Šijan iz Udruge Sunce predstavila je i Lastovsku kuharicu, zabavnu turističku mapu te najavila nove promidžbene materijale i aktivnosti koje će doprinijeti provedbi Plana održivog turzima. Okupljene je pozdravio i Ravnatelj Javne ustanove Kristo Jovanović te direktor WWF Adrie Martin Šolar riječima „Budite svjesni da ovo što imate nema nitko, budite ponosni na Lastovo koje je jedinstveno u svijetu“.

Da su svjesni svoje posebnosti pokazalo je  8 lastovskih OPG-ova koji su se po prvi puta okupili i pokazali u punom sjaju, a ljetnu noć dodatno su uljepšale muška klapa Fumari te ženska klapa Ladenta. Slične manifestacije u budućnosti pridonijet će održivom financiranju lokalne zajednice, a posjetiteljima dati priliku da postanu dio lastovskog suživota čovjeka i prirode. Mirisi, okusi, zvuci i osmjesi lokalaca i gostiju pokazatelj su kako Lastovo sigurno korača putem održivog turizma.

Projekt SEA-Med Hrvatska koordinira i provodi Udruga Sunce, a u partnerstvu sa WWF-om (svjetska organizacija za zaštitu prirode), Ministarstvom za zaštitu okoliša i prirode (MZOIP), Ministarstvom turizma, Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu (HAOP), te u suradnji s lokalnom zajednicom otoka Lastova i svim zainteresiranim dionicima.