Lastovo ima novu poučnu stazu!

Lastovo ima novu poučnu stazu!

Na Trgu lastovskog poklada u Lastovu sinoć je uz klapsku pjesmu, delicije i rukotvorine lokalnih OPG-ova svečano otvorena poučna staza „Preko  sadašnjosti u prošlost“. Dio je to aktivnosti SEA-Med projekta kojeg zajednički ostvaruju Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje,  WWF i Udruga Sunce iz Splita, a s ciljem da područje Parka postane prepoznatljiva turistička destinacija koja potiče očuvanje prirodnih vrijednosti i tradicije otočja.

Poučna staza duga je 6.4 km s mnoštvom ploča, putokaza, igara, planisferom sa zvjezdanim nebom… Vjerujemo kako će se i domaći i gosti uvijek rado prošetati stazom koja posjetitelje upoznaje s iznimno bogatom kulturnom baštinom te prolazi  kroz polja, lokve, vinograde i maslinike našeg Lastova“, rekla je Jelena Matoković, stručna voditeljica Parka prirode Lastovsko otočje.

Prilikom otvorenja Milena Šijan iz Udruge Sunce predstavila je i Lastovsku kuharicu, zabavnu turističku mapu te najavila nove promidžbene materijale i aktivnosti koje će doprinijeti provedbi Plana održivog turzima. Okupljene je pozdravio i Ravnatelj Javne ustanove Kristo Jovanović te direktor WWF Adrie Martin Šolar riječima „Budite svjesni da ovo što imate nema nitko, budite ponosni na Lastovo koje je jedinstveno u svijetu“.

Da su svjesni svoje posebnosti pokazalo je  8 lastovskih OPG-ova koji su se po prvi puta okupili i pokazali u punom sjaju, a ljetnu noć dodatno su uljepšale muška klapa Fumari te ženska klapa Ladenta. Slične manifestacije u budućnosti pridonijet će održivom financiranju lokalne zajednice, a posjetiteljima dati priliku da postanu dio lastovskog suživota čovjeka i prirode. Mirisi, okusi, zvuci i osmjesi lokalaca i gostiju pokazatelj su kako Lastovo sigurno korača putem održivog turizma.

Projekt SEA-Med Hrvatska koordinira i provodi Udruga Sunce, a u partnerstvu sa WWF-om (svjetska organizacija za zaštitu prirode), Ministarstvom za zaštitu okoliša i prirode (MZOIP), Ministarstvom turizma, Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu (HAOP), te u suradnji s lokalnom zajednicom otoka Lastova i svim zainteresiranim dionicima.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET