Izvještaj o radu Zelenog telefona za prvo polugodište 2013. godine

Zeleni telefon je otvorena linija za pozive građana vezane uz stanje u okolišu. Pozive upućene na broj 062 123 456 s fiksnih telefonskih linija s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije zaprima Zeleni telefon Udruge Sunce. 

Kako je već prošla polovica 2013. godine došlo je vrijeme da Vas, već po tradiciji, izvijestimo o radu Zelenog telefona u prvih šest mjeseci.

Zeleni telefon zaprimio je ukupno 153 poziva od čega je 77( 50%) slučajeva riješeno.

Na vrhu ljestvice su pozivi vezani za problematiku otpada. Tako ih je tijekom prvog polugodišta bilo ukupno 68, odnosno 44%, te su u blagom porastu u odnosu na isto razdoblje 2012. godine kad ih je bilo 55. Većina upita odnosila se na selektivno prikupljanje otpada što pokazuje pozitivne promjene u kolektivnoj svijesti građana glede principa odvojenog prikupljanja otpada, ali i činjenicu kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji nisu ostvareni osnovni preduvjeti za odlaganje selektivno prikupljenog otpada.

Pozive o otpadu slijede pozivi vezani za bespravnu gradnju (17) te oni vezani za promet (11). Također, u rubrici „razno“ nalazimo raznolike upite vezane za komunalne probleme pretežito građana grada Splita (plakatiranje, grafitiranje, izgled stare gradske jezgre,…)

U ovom polugodištu ponovno ima više poziva iz grada Splita, njih 83. Međutim, drago nam je izvijestiti da ne zaostaju ni pozivi van Splita kojih je bilo ukupno 70.