Inspirativna EVS priča: Dođoh, vidjeh, ostadoh!

Ja sam Nastja iz sLOVEnije. Prije nego što sam otišla na moj EVS put, bila sam obična osoba. Radila sam posao koji mi se nije sviđao, kupujući stvari koje nisam trebala, stalno se žaleći, a najviše od svega, živeći život bez dubokog značenja. Moja glava je bila puna ideja s još više prepreka zašto se ih mogu provesti. Osjećala sam da mora postojati način da mogu raditi ono što volim, a da se ne bih se trebala boriti s troškovima svakodnevnog života. Pronalaženje EVS-a u Splitu (Hrvatska) bila je točka prekida mog života do tada.

Na dan dolaska u Split osjetila sam da ovdje pripadam. Osjećala sam se potpuno mirno, more i klima su stvarno imali dobar učinak na mene. Split je bio savršeno mjesto za moju nemirnu dušu, kako bi pronašla svoj mir. Bila sam prvi EVS volonter u Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Doista sam željela doprinijeti razvoju održivog turizma u Dalmaciji. Većina mojih svakodnevnih zadataka bila je usredotočena na pomaganje u programu eko-certifikaciranja za turističke smještaje. Također sam surađivala s upravama za zaštićena područja i promovirala EVS volonterske programe. Upravljanje projektima, prikupljanje sredstava i učenje je također bilo među mojim prioritetnim aktivnostima.

Mogla bih detaljnije opisati moje aktivnosti, ali želim naglasiti činjenice koje sam naučila tijekom svog EVS-a koji bi mogao biti koristan za nove volontere, jer je to bila i godina mog intenzivnog osobnog razvoja. Doista, bilo je i “kišnih dana a.k.a. problema u raju”, ali u te dane, naučila sam se usredotočiti na pozitivne, umjesto na negativne stvari. Uvijek sam “išla korak dalje”, što znači da sam uvijek radila više nego što se očekivalo od mene. Napokon sam shvatila da “ako radite ono što volite, nećete raditi ni jedan dan u svom životu“, a EVS je nevjerojatna prilika da saznate što zaista volite raditi, da pronađete svoju misiju u životu! Nemojte čekati srednjovjekovnu krizu da si postavite pitanja: “Što želiš? Gdje želiš doprinijeti? Što te motivira ujutro kad se probudiš?” Provjerite EVS organizacije koje su aktivne na polju vaših želja, pošaljite im nevjerojatno motivacijsko pismo o tome kako želite doprinijeti njihovom radu i spakirajte svoje torbe! 🙂 Oni neće moći odbiti vaše ideje i proaktivnost!

Tijekom svog EVS-a upoznala sam nevjerojatne ljude; neki od njih su mi postali najbliži prijatelji. Oni me motiviraju, pomažu mi da mentalno rastem i da se lakše integriram u dalmatinsku kulturu i jezik. Ali jedna osoba je napravila značajnu promjenu u mom životu. Moj EVS nadglednik doista je imao veliki utjecaj na mene. Vidjela je “iskru u mojim očima” za polje održivog turizma i znatno mi je pomogla da razvijem više znanja na ovu temu i upoznam se s ključnim čelnicima koji rade na ovom području. Prije svega, ona je postala moj uzor, koji me je naučio da ako postoji volja i planine će se pomaknuti!

I bilo je volje! Ja čvrsto vjerujem da kad pronađete svoju svrhu, sve će doći na svoje mjesto. I došlo je. Jednog dana, gospođa iz naše partnerske organizacije obavijestila nas je da postoji otvoren poziv za turističke projekte, a mi se trebamo prijaviti na njega. A ti ćeš reći … ok … i šta sad? Postojao je samo jedan mali uvjet koji mi je dao znak da mi je to prilika! ”Organizacije koje će zaposliti dugogodišnje volontere dobit će dodatne bodove za financiranje projekata.”

Nakon što sam završila s EVS-om, ostala sam u Udruzi Sunce jer je projekt koji smo primili odobren! Danas radim kao mlađi voditelj projekta za projekt ”Greening ” dalmatinsku turističku ponudu. Također sam odgovorna za nove volontere EVS-a kao koordinator programa EVS-a. Ja stvarno volim svoj posao i, najviše od svega, volim činjenicu da stvaram novu viziju bolje budućnosti, u skladu s prirodom i lokalnim zajednicama. Koordinacija novih volontera i članova, koji žele pridonijeti, daje mi dodatnu inspiraciju i motivaciju! Kakav divan život živim … sve zahvaljujući svom EVS projektu i Udruzi Sunce!

Tagovi: