IKEA & Sunce Radionica: Otpad – smanji i ponovno upotrijebi

U sklopu svoje inicijative za održivost, IKEA Studio za planiranje u Splitu organizira seriju radionica u suradnji sa Suncem. Prva od šest radionica, nazvana Otpad – smanji i ponovno upotrijebi, održana je 8. listopada, a sudionice su imali priliku aktivno sudjelovati i izraziti svoje stavove o važnosti sortiranja otpada.

Radionica: Otpad – smanji i ponovno upotrijebi

Radionica je započela s tri ključna pitanja koja potiču razmišljanje o pojedinačnom doprinosu zaštiti okoliša. Na prvo pitanje, “Mogu li ja kao pojedinac napraviti nešto po pitanju zaštite i okoliša?”, jedna od sudionica odgovorila je citatom “Kaže 2 milijuna ljudi.” Grupa se složila da svatko treba početi od sebe kako bi postigao značajan utjecaj na okoliš.

– Postoji mnogo načina na koje pojedinac može doprinijeti zaštiti okoliša, a prema hijerarhiji gospodarenja otpadom, smanjenje je jedan od prvih koraka. Princip smanji otpad predstavlja prvi i najvažniji korak u hijerarhiji upravljanja otpadom jer se fokusira na smanjenje količine otpada. Razlog je jednostavan: ako smanjimo količinu otpada, manji su troškovi za upravljanje otpadom, smanjuje se potreba za novim odlagalištima te emisije ugljika potrebne za proizvodnju novih proizvoda. Sve to ima pozitivan utjecaj na okoliš. – naglasila je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata Sunca.

Smanjenje otpada pojedinac može postići na razne načine: ograničavanjem kupnje nepotrebnih stvari, kupnjom održivih proizvoda, korištenjem održivih alternativa i razmjenom stvari koje nam više ne trebaju za one koje nam trebaju. Na mrežnoj stranici Sunca imamo rubriku Živi zeleno koja je posvećena upravo uputama za održivi život. – LINK

Razlika između recikliranja, odvajanja i smanjenja otpada

Na pitanje, koje se odnosilo na važnost odvajanja otpada i recikliranja, sudionice su iznijele različite perspektive. Sudionica iz Kaštela dodala je da ljudi trebaju prepoznati razliku između recikliranja i odvajanja otpada te podijelila svoje pozitivno iskustvo sustava od vrata do vrata koji dobro funkcionira u Kaštelima, iako je u početku bila skeptična.

Najviše su istaknute nejasnoće oko odvajanja plastike i brojeva koji označavaju vrste plastike. Daljnjom raspravom, sudionice su podijelile dodatne korisne informacije kako pravilno postupiti s različitim vrstama plastike.

– Izbjegavajte brojeve 3, 6 i 7. Ovi brojevi ukazuju na određene vrste plastike koje se često teže recikliraju, a mnogi reciklažni sustavi ih ne prihvaćaju zbog tehnoloških i financijskih izazova reciklaže. Birajte plastiku s oznakama 1 ili 2 koje se smatraju najboljom opcijom jer se ove vrste plastike relativno lako recikliraju. Papirnate omotnice s laganim plastičnim prozorčićem ne morate razdvajati. Umjesto toga, možete ih staviti zajedno s papirnatim materijalima. Ova praksa olakšava proces odvajanja. – objasnila im je Maja Golem iz Sunca.

Mišljenja o ekološkoj svijesti u gradu

Na pitanje stanja ekološke svijesti u gradu, sudionica iz Slavonije dijelila svoje zaprepaštenje količinom smeća u Splitu.

– U sklopu ove radionice, važno je naglasiti ulogu Zelenog telefona kao besplatnog alata za građane koji žele prijaviti probleme vezane za zaštitu okoliša i prirode, a nisu sigurni kome bi se obratili. Ako imate pitanja poput neznanja o odlaganju otpadnih ulja i baterija, želite prijaviti uništavanje okoliša, sječu stabala, ilegalne deponije, zagađenje mora, zraka ili tla, ili vas zanima tko rješava probleme buke u susjedstvu, nazovite Zeleni telefon na broj 072 123 456. – rekla je Ivona Stjepić, suradnica na Zelenom telefonu Sunca.

Ekokviz donio praktični savjete za odvajanje otpada

Ekokviz, odnosno nagradna igra, dodatno je obogatila iskustvo sudionica, pružajući im priliku da testiraju svoje znanje o održivosti i odnesu kući nagradu.

Putem pitanja i odgovora sudionice su saznale da papir za pečenje ide u komunalni ili biootpad, keramika u miješani otpad, a da halogenke i elektronički otpad mogu biti odloženi putem usluge tvrtke Tehnomobil potpuno besplatno. Ulja se odvajaju na benzinskim postajama, a možete ih i pretvoriti u “babin sapun” za koji su znale sve sudinice. A znate li vi kako se radi?

Nadolazeće IKEA & Sunce radionice

Radionica o sortiranju otpada s udrugom Sunce i IKEA Studiom za planiranje Split pružila je sudionicama ne samo teorijsko znanje o održivosti nego i priliku za aktivno sudjelovanje i dijalog.

Prva od šest održanih radionica predstavlja tek početak putovanja prema održivijem načinu života. Nastavit ćemo s radionicama svake žute srijede, odnosno prve srijede u mjesecu, pružajući zajednici priliku za edukaciju, dijalog i aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša.

Nadolazeće radionice:

Prosinac -> Ekologija u domu
Siječanj -> Otpad – recikliranje
Veljača -> Kompostiranje
Ožujak -> Radionica: Energija i voda
Travanj -> Okolišna odgovornost u obitelji

Za svaku radionicu predviđeno je 10 mjesta. Pozorno pratite naše društvene mreže kako bi saznali na vrijeme da su krenule prijave. Želimo istaknuti da će radionica u travnju biti će zajednička radionica za roditelje i djecu. Također, podsjećamo sve zainteresirane da za sudjelovanje na našim budućim radionicama moraju biti prijavljeni u IKEA Family profil.

Tagovi: