Greeny festival Makarska – 100 % razgradiv festival

odgovorno-gospodarenje-otpadom-plastično-nije-fantastično

Grad Makarska od 2018. provodi kampanju Skupi, složi, savjesno odloži te svoje napore usmjerava na promicanje održivosti edukacijom o gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša i poboljšanje i unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom.

Kao dio kampanje u lipnju 2023. godine održan je Greeny festival Makarska – 100% razgradiv festival s porukom Naučimo sve o pametnom gospodarenju otpadom. Ovaj festival okupio je lokalnu zajednicu kako bi se educirali o važnosti gospodarenja otpadom, problematikom morskog otpada, kompostiranju, principima zero wastea i iskorištavanju namirnica u kuhinji. Festival je postao epicentar novih ideja i praksi koje su usmjerene prema očuvanju okoliša i stvaranju održive budućnosti.

Ključni cilj Greeny festivala bio je educirati djecu i građane o pravilnom gospodarenju otpadom. Organizatori su prepoznali važnost obrazovanja kako bi se stvorila svijest o ekološkim izazovima s kojima se suočavamo te kako bi se potaknule promjene u načinu razmišljanja i ponašanju ljudi.

Tako su tijekom festivala organizirane razne radionice, predavanja i zabavni program  za djecu i odrasle. Uloga Sunca bila je organizacija interaktivnih radionica na kojem su djeca mogla sudjelovati i na kojima su imali priliku učiti o morskom otpadu, pravilnom razdvajanju otpada. Sudionici su brojali mikroplastiku u moru i sudjelovali u raznim pokusima. Sudjelovanjem djece na ovakvim radionicama ključ je uspjeha u prenošenju poruka i njihovim roditeljima.

Onim malo starijima pružene su informacije o važnosti smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada te o tome kako svatko od nas može doprinijeti očuvanju okoliša. Imali su priliku i sudjelovati na tribini i saznati je li moguće živjeti i raditi bez stvaranja otpada.

Jedna od posebnosti festivala bila je fokus na iskorištavanje svih namirnica u kuhinji. Kuhanjem, demonstracijom i degustacijom, posjetitelji su naučili kako smanjiti otpad od hrane i kreativno iskoristiti sve dijelove namirnica. Također su dobili ideje za pripremu ukusnih obroka od ostataka u kuhinji.

Ovakva događanja primjeri su kako lokalna zajednica može aktivno sudjelovati u zaštiti okoliša i promicanju održivosti. Aktivnim uključivanjem u edukaciju djece i građana o gospodarenju otpadom, morskom otpadu, kompostiranju i iskorištavanju namirnica u kuhinji, festival je potaknuo svijest o važnosti promjena u načinu života i poticanje održivih praksi. Ovakvi događaji pružaju platformu za razmjenu ideja i stvaranje inovativnih rješenja koja će pomoći u stvaranju zdravije i održivije budućnosti za sve nas.

Tagovi: