Drugi set radionica u sklopu ConFish projekta

U rujnu 2016. Započeo je projekt Confish s kojim se želi potaknuti bolja suradnja i razumijevanje ribara i znanstvenika. Udruga Sunce, kao jedan od partnera na projektu, provela je niz radionica u Komiži u ožujku 2017. u suradnji s Instituto Superior Técnico iz Portugala, kao i vodećim partnerom na projektu – Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu kao i ostalim međunarodnim partnerima: Talijanskim nacionalnim institutom za zaštitu okoliša i istraživanje, talijanskim Conzorcio UNIMAR i Španjolskim nacionalnim vijećem za istraživanje.

U travnju 2018. je bio organiziran novi set radionica u projektu s osvrtom na rezultate prijašnjih radionica i s pogledom na budućnost i perspektive ostvarivanja održivog ribarstva u Komiži i drugim ribarskim zajednicama. U prvom danu na sastanku radne skupine ključnih dionika imali smo predstavnike različitih područja pa možemo spomenuti: gradonačelnicu grada Komiže, Nautički centar Komiža, Ribarsku zadrugu Komiža, FLAG Škoji, Ministarstvo poljoprivrede – uprava za ribarstvo, Prirodoslovno-matematički fakutet iz Zagreba te Udrugu Sunce. Kroz zajedničku suradnju i razgovor, dionici su došli do smjernica kroz koje bi komiško ribarstvo postalo održivo.

U drugom danu radionice održano je javno događanje za lokalnu zajednicu na kojem su prisustvovali građani Komiže kao i djeca i učitelji Osnovne škole Komiža. Djeca su svojim radovima prikazali svoje viđenje sadašnjosti i budućnosti Komiže kroz likovne radove te im dali priliku da kažu svoje mišljenje. Kulturni centar Ivan Vitić bio je ispunjen, a i odrasli i djeca imali su priliku sudjelovati u kreiranju vlastite budućnosti kao i glasati čija sadašnjost i vizija budućnosti ribarstva im se najviše sviđa.

Projekt se financira u sklopu Interreg Programa. Ukupna vrijednost projekta je 561.574,03 eura. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Tagovi: