Dan obale 2013.

Na inicijativu UNEP-ovog  Centra za regionalne aktivnosti iz Splita 2007. godine pokrenuta je inicijativa o obilježavanju Dana obale kao jednog od bitnih elemenata u održivom upravljanju obalnim područjima na cijelom Sredozemlju.
Tako već sedmu godinu sve zemlje Sredozemlja koncem rujna obilježavaju Dan obale nizom aktivnosti i promoviranjem potrebe očuvanja obala, sprječavana zagađenja, betonizacije i uništavanja tih za svaku mediteransku zemlju posebno vrijednih prostora.
Dok se centralna proslava ove godine održava u Riminiu – Italija 25.09. Split je svoju proslavu imao 21.09. 2013. na Zapadnoj obali.
Tema ovogodišnje proslave je PLAŽA tako da se i Udruga Sunce, slijedom svoje opredijeljenosti ka zaštiti okoliša i ranijem radu na upravljanju plažama, uključila u obilježavanje Dana obale.
Tko može poslati bolju poruku od djece! Zbog toga smo u naš program uključili djecu iz D.V.“ Cvit Mediterana“ vrtića Švrćo i Palčić. Svojim osmišljavanjem plaže, igrom onečišćivača i čuvara plaže te igrom i pjesmom „Čisto more“ očarali su sve prisutne i poslali poruku da otpadu nije mjesto u moru i na plaži „jer sve što po moru pluta more ne proguta“.
Nadamo se da će poruka koju su s ove proslave Dana obale poslali doći do starijih, i to posebno onih koji donose odluke o upravljanju prirodnim vrijednostima i obalnim područjima, kako bismo te vrijedne prostore sačuvali za ovu djecu i sve buduće generacije.