Dan obale 2013.

Dan obale 2013.
Na inicijativu UNEP-ovog  Centra za regionalne aktivnosti iz Splita 2007. godine pokrenuta je inicijativa o obilježavanju Dana obale kao jednog od bitnih elemenata u održivom upravljanju obalnim područjima na cijelom Sredozemlju.
Tako već sedmu godinu sve zemlje Sredozemlja koncem rujna obilježavaju Dan obale nizom aktivnosti i promoviranjem potrebe očuvanja obala, sprječavana zagađenja, betonizacije i uništavanja tih za svaku mediteransku zemlju posebno vrijednih prostora.
Dok se centralna proslava ove godine održava u Riminiu – Italija 25.09. Split je svoju proslavu imao 21.09. 2013. na Zapadnoj obali.
Tema ovogodišnje proslave je PLAŽA tako da se i Udruga Sunce, slijedom svoje opredijeljenosti ka zaštiti okoliša i ranijem radu na upravljanju plažama, uključila u obilježavanje Dana obale.
Tko može poslati bolju poruku od djece! Zbog toga smo u naš program uključili djecu iz D.V.“ Cvit Mediterana“ vrtića Švrćo i Palčić. Svojim osmišljavanjem plaže, igrom onečišćivača i čuvara plaže te igrom i pjesmom „Čisto more“ očarali su sve prisutne i poslali poruku da otpadu nije mjesto u moru i na plaži „jer sve što po moru pluta more ne proguta“.
Nadamo se da će poruka koju su s ove proslave Dana obale poslali doći do starijih, i to posebno onih koji donose odluke o upravljanju prirodnim vrijednostima i obalnim područjima, kako bismo te vrijedne prostore sačuvali za ovu djecu i sve buduće generacije.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET