#BreakFreeFromPlastic potiče članice EU na što učinkovitiju implementaciju Direktive o jednokratnoj plastici

#BreakFreeFromPlastic potiče članice EU na što učinkovitiju implementaciju Direktive o jednokratnoj plastici

Procjena #BreakFreeFromPlastic pokreta, objavljena danas, pokazuje kako je vrlo malo članica EU na putu za pravovremenu primjenu Direktive EU o plastici za jednokratnu upotrebu. Članice EU moraju poduzeti brze i sveobuhvatne mjere za zaustavljanje zagađenja plastikom za jednokratnu upotrebu.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike, usvojena 2019., zahtijeva od država članica Europske unije usvajanje mjera za smanjenje uporabe i onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu koju najčešće nalazimo u okolišu. Mjere uključuju zabrane određenih vrsta plastike za jednokratnu upotrebu, smanjenje potrošnje, proširene sheme odgovornosti proizvođača, zahtjeve za označavanje iste i 90% odvojenog prikupljanja plastičnih boca.

Zemlje članice EU-a moraju do srpnja 2021. primijeniti Direktivu EU-a u svoje nacionalne zakone i usvojiti mjere potrebne za uspješnu provedbu Direktive. Usred transpozicijskog razdoblja članovi BreakFreeFromPlastic pokreta izvijestili su o napretku postignutom u Europi. Ova procjena trenutne situacije u 19 zemalja pokazuje da je samo nekoliko zemalja već prihvatilo mjere za transpoziciju Direktive ili će to uskoro učiniti. U većini zemalja proces transpozicije je odgođen ili je tek počeo.

Čini se da Francuska trenutno najviše napreduje pri transpoziciji Direktive o jednokratnoj plastici zahvaljujući usvajanju zakona u veljači 2020. koji zapravo ide i dalje od direktive EU; sada se mora implementirati kako bi imalo konkretne pozitivne učinke. Ostale zemlje, poput Austrije, Danske i Portugala, također su poduzele korake i napredovale u prenošenju Direktive, ali ključne zakonske mjere još uvijek moraju biti dovršene i ambicija treba biti potvrđena. Nažalost, mnoge zemlje još uvijek zaostaju, uključujući Sloveniju gdje su procesi znatno odgođeni, kao i Bugarsku i Hrvatsku gdje rasprave o Direktivi još nisu ni započele.

Delphine Lévi Alvarès, koordinatorica europskog BreakFreeFromPlastic pokreta i Rethink Plastic alijanse je izjavila: „Usprkos brojnim najavama o potrebi borbe protiv plastičnog zagađenja, brojne europske zemlje još uvijek nisu o tome razgovarale. Krajnje je vrijeme da vlade prestanu biti neodlučne i odmah usvoje dalekosežne mjere koje potiču izradu proizvoda, ambalaže i poslovnih modela temeljenih na sprečavanju stvaranja otpada i ponovnoj upotrebi, a koji omogućuju jednom zauvijek odmak od plastike za jednokratnu upotrebu. BreakFreeFromPlastic pokret i dalje će pratiti i sudjelovati u prenošenju i primjeni Direktive o jednokratnoj plastici i pozivati ​​zemlje koje zaostaju “.

Iako je COVID-19 pandemija možda uzrokovala usporavanje transpozicije Direktive o jednokratnoj plastici, kao i u drugih odluka, to ne može biti razlog za daljnje odgađanje. Rješavanje plastične krize ne može više čekati, a ambiciozna primjena Direktive o jednokratnoj plastici u cijeloj Europi može u velikoj mjeri pridonijeti zaustavljanju onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu zauvijek, ističu u pokretu BreakFreeFrom Plastic.

Vlada RH još nije pokrenula pravni postupak implementacije Direktive o jednokratnoj plastici. Sustav povratne naknade za plastične boce na snazi je od 2005. godine, ali će boce od mlijeka koje su iz njega bile isključene, biti vraćene u sustav u siječnju 2021. godine, stoji u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET