Bicikle po Splitu – važnost biciklističkih staza u Splitu

biciklijada-split-udruga-sunce

Pišu: Karmen Višić, Karla Potnar, Ana Asanović, Lara Penović, Lara Arranovski, Marin Katić
Učenici Turističko-ugostiteljske škole, 4.c

Ako živite u gradu Splitu, možda ste razmišljali o vožnji biciklom na posao ili školu.
Odvagat ćete prednosti i nedostatke: prednosti za zdravlje, niske cijene, brzinu – nasuprot činjenici da bi vas mogao udariti kamion od 18 tona.

Sve u svemu, možda ste odlučili da ne želite riskirati. Problem u Splitu nedostatak je biciklističkih staza te brojni priželjkuju njihovu izgradnju. Izgradnja biciklističkih staza u gradu način je poboljšanja mobilnosti i promicanja zdravijeg načina života, kao i osiguravanja sigurnosti biciklista.

Ali ima li Split ono što je potrebno za izgradnju biciklističkih staza? Nastavite čitati i saznajte.

split-parking-nextbike-bicikle-split-udruga-sunce-biciklijada

Prednosti biciklističkih staza u Splitu

1.      Sigurnost za bicikliste

Glavna prednost biciklističkih staza je poboljšanje ukupne sigurnosti biciklista koji se voze gradskim ulicama. Uvođenjem biciklističkih staza smanjuje se broj teških nesreća među svim sudionicima prometa.

2.      Smanjena mogućnost ometanja pješaka

Biciklističke staze izvrstan su način smanjenja ometanja pješaka. Kad gradovima nedostaju staze biciklisti se ne osjećaju sigurnima i često voze nogostupom. To je veliki problem, uglavnom zato što je nogostup prostor namijenjen samo pješacima i prisutnost vozila čini ga opasnim i za bicikliste i  za pješake.

3.      Omogućuju biciklistima bržu vožnju

Kako vam biciklistička staza omogućuje bržu vožnju? Otklanjaju stres i brigu  o mogućim nesrećama i održavaju vašu koncentraciju na vožnji.

bicikle-split-udruga-sunce-biciklijada

Nedostaci biciklističkih staza uSplitu

1.      Manje prostora za automobile

Izgradnja biciklističkih staza znači smanjenje prostora za automobile. To može rezultirati povećanim prometnim gužvama, a  ako tome dodate loše planiranje, ulice će biti pune automobila.

2.      Neodgovarajući dizajn

Izgradnja biciklističkih staza nije nešto što treba shvatiti olako jer mijenja dinamiku prometa i zahtijeva puno planiranja i znanja. Loša implementacija biciklističkih staza može povećati promet i otežati vožnju automobilima i biciklima.

3.       Mogu ih koristiti i drugi vozači

Čak i ako su biciklističke staze zamišljene isključivo za bicikle, često ih koriste motocikli i drugi vozači. Zbog nedostatka svijesti i poštovanja prema biciklizmu, većina se biciklističkih staza smatra izlazom od gustog prometa. To može vrlo brzo prijeći iz nepristojnog u opasno jer su    sudari između biciklista i drugih vozila vjerojatniji.

bicikle-split-udruga-sunce-biciklijada

Zašto je vožnja bicikla važna?

Bicikliranje je uglavnom aerobna aktivnost, što znači da vaše srce, krvne žile i pluća vježbaju. Disati ćete dublje, znojiti se i osjetiti povišenu tjelesnu temperaturu, što će poboljšati vašu ukupnu razinu  kondicije.

Zdravstvene dobrobiti redovitog bicikliranja uključuju:

  • povećana kardiovaskularna sposobnost
  • povećana mišićna snaga i fleksibilnost
  • poboljšana pokretljivost zglobova
  • smanjene razine stresa
  • poboljšano držanje i koordinacija
  • ojačane kosti
  • smanjene razine tjelesne masti
  • prevencija ili upravljanje bolešću
  • smanjena tjeskoba i depresija.
bicikle-split-udruga-sunce-biciklijada

Biraj biciklu!

U sklopu projekta Biraj biciklu!, koji je financirala EU, nabavile su se 242  električne i obične bicikle i 40 biciklističkih postaja, s tim da je Split dobio čak 16 terminala s 50 električnih i 20 običnih bicikala. Cilj ovog projekta bio je povezati prostor Solina, Trogira, Kaštela, Podstrane, Klisa, Dugopolja i Dicma sustavom javnih bicikala.

Očekivano je da će sustav javnih bicikala u osam dalmatinskih gradova i općina uvelike zainteresirati velik broj građana, ali i turista koji dolaze posjetiti Split i njegovu okolicu.

Vožnja bicikla je zdrava vježba s malim opterećenjem u kojoj mogu uživati ljudi svih dobi, od male djece do starijih osoba. Također je zabavno, jeftino i dobro za okoliš. Vožnja na posao ili u trgovinu jedan je od vremenski najučinkovitijih načina za kombiniranje redovite tjelovježbe sa vašom svakodnevnom rutinom. Bez obzira na svoje nedostatke, biciklističke staze važan su resurs za bicikliste u Splitu.

Dodavanje biciklističke staze bez sumnje korak je prema pristupačnom i ekološki prihvatljivom prijevozu te poboljšanju zdravlja stanovništva. Odlučite li živjeti zdravije i jeftinije, pogledajte gdje unajmiti bicikle u Splitu, kolika je cijena jedne vožnje ili pretplata te svakako proučite bonton ponašanja u prometu kao biciklist.

karijera-za-održivi-turizam

Tagovi: